СРПСКО село, богато и благородно. Са школом, задругом, поштом, игралиштем, путем и кафаном. За такво село бори се недавно основани Национални тим за препород села. Тренутно се прикупљају подаци о првих 100 села која ће добити нову инфраструктуру у наредне три године у Топличком, Пчињском, Нишком, Пиротском и Јабланичком округу. Тим је организован по радним групама, а до краја новембра требало би да сви подаци пристигну.

У тиму Милана Кркобабића, министра задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа и Драгана Шкорића, председника Академијског одбора за село САНУ, налазе се и стручњаци из области пољопривреде, инфраструктуре, здравствене заштите, образовања, културе, спорта.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Гастрономски спектакл у Каћу: Фестивал у славу војвођанског чипса (ВИДЕО)

- Села Србије празне се из године у годину. Најугроженији је југ Србије, општине према Бугарској и Румунији - каже академик Шкорић. - Ове године 100 села ће бити обновљено. То су она у којима има живота и људи. Приоритет је да створимо услове у селима да могу у њима остати млади људи. Треба израдити основне инфраструктурне објекте, фирме које ће дати могућност запослења и економски стимулисати развој села.

ОРАНИЦЕ БРАЧНИМ ПАРОВИМА

ЖЕЉА нам је да се младим брачним паровима који желе да заснују породице, додели на коришћење 20 до 50 хектара државне земље и одобре повољни кредити - каже академик Шкорић. - Тамо где нема државне земље, треба законски регулисати коришћење напуштених имања, без промене власништва. Добар подстицај је и додела помоћи од, рецимо, 50.000 евра за формирање породичног газдинства на селу, наравно уз одређене обавезе.