УШАО је у буџет, а Београђани ће наставити да га ишчекују у стварности. Влада Србије, како се види из предлога буџета за наредну годину, намерава да се задужи укупно 580 милиона евра како би започела пројекат изградње метроа. А када је реч о капиталним пројектима, који су стигли до реализације, у наредној години из републичке касе ће се на њих утрошити 198,9 милијарди динара. Највише послова наручиће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - у вредности од 67 милијарди динара.

Значајне инвестиције наредне године планира и Министарство унутрашњих послова - на капиталне пројекте ће бити утрошено непуних 11 милијарди динара. Од тога је четири милијарде динара планирано за обнављање и модернизацију хеликоптерске флоте. Непажљиве возаче сигурно неће обрадовати чињеница да МУП улази у другу фазу видео-надзора у саобраћaју, на коју ће бити потрошено 1,67 милијарди динара. Око 200 милиона динара треба да буде уложено у осавремењивање возног парка и поправку возила Дирекције полиције.

Министарство финансија ће распоредити 17,2 милијарде динара намењених капиталним инвестицијама. У тај збир улази близу 13,2 милијарде динара намењених експропријацији земљишта на коме ће се градити капитални пројекти. Управа царина планира 309 милиона динара за градњу граничног прелаза "Гостун" и 268 милиона за градњу царинске испоставе на Градини. Информациони систем порезника ће се модернизовати за 467 милиона динара, док ће модернизација Управе за трезор, кроз више пројеката, коштати 1,76 милијарди динара.

Сведоци појединих капиталних улагања биће и Срби у расејању. Непуну милијарду динара у важне пројекте уложиће Министарство спољних послова. За градњу дипломатско-конзуларног представништва у главном граду Аустралије биће уложено 32 милиона динара. По скоро истој цени, 30 милиона динара, градиће се и представништво у Сарајеву. У њега ће се, међутим, улагати и 2021. године - 45 милиона динара. На куповину објеката за потребе дипломатско-конзуларних представништава Србија ће наредне године потрошити 892,5 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Предузетници ће проћи кроз “решето”, неке чека намет од чак 85 одсто


Од саобраћајне инфраструктуре, највише новца, 14,6 милијарди динара, одлази на градњу мађарско-српске железнице. Скоро 5,3 милијарде иде на пут Прељина - Пожега, а четири и по милијарде динара на правац Појате - Прељина. Проширење "Луке Смедерево" коштаће 3,3 милијарде динара.

СИСТЕМИ НАВОДЊАВАЊА

РЕПУБЛИЧКА дирекција за воде инвестира 767,9 милиона динара кроз два пројекта. Прва фаза изградње система за наводњавање изискује скоро 547 милиона динара. Србија наставља да ради на градњи сопственог ледоломца. За те сврхе наредне године издвојиће 221 милион, колико и 2021, док ће 2022. дати упола мање.

СТАНОВИ

НИЈЕ на списку капиталних пројеката, али буџет потврђује да се наставља градња станова за безбедњаке. Наредне године финансираће се са раздела Министарства привреде. За ове квадрате одвојено је 2,25 милијарди динара.