Арсен Ђурић: Време je за инвестирање у селa, општина Чајетина ће стати раме уз раме са Анталијом

В. Н.

уторак, 05. 11. 2019. у 15:15

Арсен Ђурић: Време je за инвестирање у селa, општина Чајетина ће стати раме уз раме са Анталијом

Арсен Ђурић

Арсен Ђурић заменик председника Општине Чајетина о буџету, улагању у инфраструктуру и капиталним инвестицијама

ЗЛАТИБОР - Урађено је много тога - пет капиталних пројеката доведено је до краја, па ће нови буџет Општине Чајетина бити растерећенији и усмерен према чајетинским и златиборским селима - најављује Арсен Ђурић, заменик председника Општине Чајетина. У плану су значајна улагања у инфраструктуру, јер је рурални развој, уз туризам, перспектива и окосница бољитка целе заједнице.

- Буџет за идућу годину ћемо усвојити почетком децембра. Јасно ће се видети повећање позиција за основну инфраструктуру. То значи да ћемо март и идућу грађевинску сезону дочекати спремни, уз потписане уговоре са извођачима радова. Дешавало се да нас поједини извођачи коче, некад због већег обима посла, а понекад због незадовољавајућег квалитета изведених радова. Такве санкционишемо, а квалитет је оно што очекујемо за знатну суму новца коју одвајамо за изградњу инфраструктуре - наглашава Ђурић.

Он истиче да у општини са 18.000 становника, градња путева мора да прати експанзију туризма и улагања у значајне пројекте.

- До сада је асфалтирано око 100 километара сеоских путева. Паралелно се инвестира у путеве у насељима, која бележе пораст броја становника, како на Златибору, тако и у Чајетини. Улагања у основну инфраструктуру током 2019. године су била смањена због завршетка капиталних инвестиција. Наш план је да до 2020. године имамо асфалтиране све засеоке путеве на територији општине. План је преамбициозан од почетка, али ћемо га остварити ускоро, јер у наредну годину улазимо финансијски растерећени.

АКВАПАРК У НАСЕЉУ ГАЈЕВИ Изградња аква-парка је стара идеја челника Општине Чајетина. Овакав садржај предвиђен је и Планом детаљне регулације. - Обавили смо разговоре са неколико инвеститора. Најизвесније је да ће приватни инвеститори у насељу Гајеви градити аква-парк. Очекујемо реализацију ове значајне инвестиције, која ће побољшати укупну туристичку понуду - каже Ђурић.

Поред знатно већих улагања у путеве и јавну расвету, као и у пољопривредне подстицаје, наредну годину ће обележити почетак изградње водовода "Сушичко врело". Канцеларија за јавна улагања је Општини Чајетина одобрила део новца за замену цевовода и изградњу резервоара од 2.000 кубика на Златибору, као и за пријем воде са Рибничког језера. Пројекат за "Сушичко врело", ново водоизвориште за потребе грађана на целој територији општине, у фази је одобравања. Реализација ова два пројекта обезбедиће квалитетно водоснабдевање у наредних 100 година.

- Треба истаћи да смо у претходном периоду стигли до последње фазе изградње гондоле, постројења за прераду отпадних вода, затим да је реконструисана и проширена спортска хала у Чајетини, која је сада репрезентативно и велелепно здање. Спортска хала у Чајетини биће дограђена у догледно време, добиће базен са пратећим садржајима и смештајним капацитетима. Ту је потребна подршка државе, и надам се да она неће изостати. Уз још 10 спортских отворених терена које имамо, наша општина ће стати раме уз раме са Анталијом и спортским центрима у Словенији познатим по спортском туризму - истиче Ђурић. - Важно је рећи да смо спортску халу на Златибору купили по цени од непуних 170 евра по квадратном метру, а нека други суде да ли је то добар пословни потез у средини где квадратни метар кошта од 2.000 евра па навише. Хала је купљена са смештајним капацитетима и пратећим садржајима, чиме је заокружена целина развоја спортског туризма.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Бројило се од 1. децембра окреће ка скупљој страни: Струја односи више од пет одсто трошкова наших домаћинстава

Златибор је добио репрезентативан, савремен Културни центар. Реч је о инвестицији на коју се чекало деценијама и која има велику важност за становништво и туристе, а место је окупљања људи из света културе и уметности.

- У Културном центру сада имамо позоришну салу, биоскоп, ликовну галерију... Библиотека функционише у овом простору, а ту су и мултифункционалне сале, смештајни капацитети, канцеларије за удружења... Од пролећа, имаћемо стални биоскопски репертоар, почеће да се користи простор за рад школа страних језика, плеса, музике. Ускоро ћемо изградити и летњу отворену позорницу и уредити парковски простор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације