Премијерка у Шангају: Састанак са представницима Хуавеја, компаније Хбис и руководством Банке Кине

Танјуг

понедељак, 04. 11. 2019. у 07:33

Премијерка у Шангају: Састанак са представницима Хуавеја, компаније Хбис и руководством Банке Кине
Најзначајнији сусрет у Шангају Брнабић ће у понедељак имати са председником Кине Си Ђинпингом

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се у понедељак јутро у Шангају са представницима кинеске компаније Хуавеј, чиме је започела вишедневну посету Кини.

Брнабић је рано јутрос по средњеевропском времену разговарала са потпредседником Хуавеја и председником те компаније за Европу Ли Јианом.

Ли је истакао да Хуавеј, који у Србији послује више од деценије, има веома позитивне утиске и захвалио је на сарадњи.

Премијерка је навела да је задовољна због сарадње са кинеском компанијом, истичући као важна два пројекта која Хуавеј реализује у Србији, са "Телекомом" и са српским МУП-ом.

Прочитајте још - Премијерка Србије започела посету Кини: Брнабић са Сијем

Са премијерком, састанку присуствују и потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и председник ПКС Марко Чадеж.

На састанку су и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, амбасадор Србије у Кини Милан Бачевић и председник Савета за координацију сарадње са Кином и Русијом Томислав Николић.

Најзначајнији сусрет у Шангају премијерка Србије у понедељак ће имати са председником Кине Си Ђинпингом.

БРНАБИЋ У КИНИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ХБИСА

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је у понедељак у Шангају са представницима кинеске компаније Хбис, власника смедеревске Железаре.

Делегацију кинеске компаније предводио је председавајући Ју Јонг.

УЛАГАЊЕ У НОВИ ПОГОН ЖЕЛЕЗАРЕ Крајем јула ове године у смедеревској Железари почела је градња новог еколошког погона - агломерације. Хбис у нови погон улаже се 120 милиона долара, односно сама инвестиција је вредна 80 милиона долара, а кинески власник ће у заштиту животне средине и подизање енергетске ефикасности Железаре инвестирати и додатних 40 милиона долара, а до сада је инвестирао 150 милиона евра.

На почетку сусрета Брнабић је још једном захвалила што је Хбис том инвестицијом у Србији помогао да се сачува 5.000 радних места у самој челичани и више од 20.000 радних места индиректно.

"Железара је одраз нашег челицног пријатељства", истакла је Брнабић.

Састанку са премијерком присуствују и министар рударства и енергетике Александар Антић и председник ПКС Марко Чадеж.

ХБИС Група Србија је 2016. године купила "Железару Смедерево" за 46 милиона евра, а тренутно је ова челичана прва на листи предузећа извозника из Србије.

ПРЕМИЈЕРКА СА РУКОВОДСТВОМ БАНКЕ КИНЕ

Премијека Србије Ана Брнабић разговарала је у понедељак у Шангају са руководством Банке Кине (Bank of China), која послује и у Србији.

Брнабић је разговарала са председавајућим Банке Кине Лиу Лиангом и извршним директором и извршним потпредседником Лин Ђинџеном.

Премијерка је истакла да кроз сарадњу са Банком Кине, Србија има прилику да привуче још кинеских инвеститора.

"Велико ми је задовољство и драго ми је што имамо прилику да разговарамо о томе колико сте задовољни, шта сте до сада урадили и какви су вам даљи планови", рекла је Брнабић на почетку састанка.

Прочитајте још - ЗАДОВОЉНИ САРАДЊОМ: Кинеска развојна банка спремна да отвори Главну канцеларију у Србији

Банка Кине стигла је у Србију 2017. године, када је свечано отворена у Београду, у присуству тадашњег државног руководства.

Председник Банке Кине Тиан Гуоли је тада рекао да отварање његове банке у Београду представља важан корак који та банка предузима у циљу изласка у сусрет растућим потребама економске сарадње Србије и Кине, те да ће "Банк оф Цхина", финансијским услугама које пружа, дати свој даљи допринос кинеској иницијативи "Један појас, један пут".

Кинеска банка основана је 1912. године у Шангају и данас послује у више од 50 држава света.

Бави инвестиционим банкарством, осигурањем, директним инвестицијама, управљањем фондовима.

РАЗМЕНА ПОКЛОНА У ШАНГАЈУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић поклонила је председавајућем Банке Кине (Bank of China) Лиу Лиангу, као и представницима компаније Хуавеј, слике наивних сликара из Ковачице.

Премијерка је на поклон од руководства Банке Кине добила монографију банке, у којој су представљена њихова представништво широм света, међу њима и оно у Србији.

Брнабић је својим домаћинима поклонила слике Павела Цицка, једног од најпознатијих наивних уметника у Србији.

"Ово је наша наивна уметности из Ковачице. Представљено је војвођанско село. Да вас подсећа на Србију", рекла је премијерка кинеским партнерима након састанака.

Уз изразе захвалности, Лиу је извратио да ће сигурно доћи поново у Србију и дс ће потражити "такво место".

Од представника компаније Хуавеј премијерка је добила слику, на којој је насликан паун, раширеног репа, који представља веома позитивну симболику у Кини.

Представници Хуавеја пожелели су да се шири и сарадња Србије и Кине у области дигитализације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације