Борба за “Краш”: Пивци повлашћени купци, зашто радници не прихватају издашну Шарановићеву понуду?

Е. В. Н.

03. 11. 2019. у 21:44

Борба за “Краш”: Пивци повлашћени купци, зашто радници не прихватају издашну Шарановићеву понуду?
Није јасно зашто радници не продају акције по два и по пута вишој цени

КО је омађијао мале акционаре "Краша" када не желе да продају акције српском бизнисмену Небојши Шарановићу по два и по пута вишој цени од тржишне? На ово питање ни у Хрватској нико нема одговор, поготово што су исти деоничари пре готово годину дана гледали како власници већинског пакета, Месна индустрија "Браћа Пивац", успевају да уз помоћ управе "Краша" емисијом нових акција свој удео увећају са 25 на 30,7 одсто.

Сада по истом принципу покушавају да лансирају нову емисију деоница и да се попну још који проценат горе, а све то би да ураде како би из приче о додатној докапитализацији елиминисали Шарановићеву "Капа стар групу".

Управа "Краша" и браћа Пивац, у страху од "Капа стара", који се, према званичним подацима Загребачке берзе, крајем протекле недеље попео на 24,59 одсто власништва, већ најављују да неће дозволити Шарановићу да учествује у куповини новоемитованих акција. Све то не би било чудно да радници акције, које су вределе 400 куна, сада неће да продају за 1.050 куна по комаду.

Иначе, одлуком Скупштине акционара од 31. августа 2018, извршена је емисија 125.000 нових акција у износу од 50 милиона куна, по цени од 400 куна за деоницу. Од тог броја акција, Месна индустрија "Браћа Пивац" уписала је 117.284 акције, што чини чак 93,8 одсто од укупно емитованих деоница, чиме је свој власнички удео у "Крашу" повећала са 25 на 30,7 одсто.

Поменуте акције МИ "Браћа Пивац" платила је 46,9 милиона куна. Непуних годину дана касније, 117.284 акције по цени од 1.050 куна на Загребачкој берзи вреде 123,1 милион куна. Из тога произлази да je МИ "Браћа Пивац" за десет месеци остварила профит од невероватних 76,2 милиона куна (10,2 милиона евра), само на основу емисије нових деоница из 2018.

Поставља се велико питање зашто остали деоничари, а међу њима је и велики број радника, нису уписали деонице по овој изузетно повољној цени и остварили профит од 650 куна по акцији.Можда се разлог крије у томе да се већ данима у хрватским медијима спекулише о поменутој новој емисији деоница, из које би на бази члана 8. став 5. Статута "Краша" могла бити искључена "Капа стар група".

Имајући у виду да се нова емисија деоница може обавити на основу предлога управе "Краша", а уз сагласност Надзорног одбора, поставља се питање ко и зашто МИ "Браћа Пивац" омогућава овакве погодности, а дискриминише остале деоничаре.


МИСТЕРИОЗНИ ЗБОР РАДНИКА

ИАКО је заступница "Краша" Марица Видаковић за "Новости" демантовала да је средином октобра одржан збор радника, којима је наложено да Пивцима продају акције по нижој цени, а да ће их они обештетити, наша редакција је дошла у посед фотографије из "Краша" која то оповргава. На слици је позив на збор у понедељак, 21. октобра, у 13.30, у "Крашовом" ресторану "Бомбона". О чему се разговарало и да ли је направљен неки сценарио у којем има елемената кршења закона, у овом тренутку остаје само да нагађамо.


ШАРАНОВИЋ УПОРНО ЋУТИ

ОД почетка саге о "Крашу", наша редакција покушава да ступи у контакт са Небојшом Шарановићем и његовом "Капа стар групом". Међутим, бизнисмен се не јавља ни на један од доступних телефона. У његовој фирми са кипарском адресом и представништвом у Београду редовно се и уљудно јављају, али одговор на свако наше питање је - немамо коментар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

BRATEE

03.11.2019. 22:26

Nece Šaranovic tu uspet...nedaju susedi SRBIMA to u ruke !!! To samo kod nas ide dobro za susjede

Предраг

03.11.2019. 22:35

Шта све Хрвати раде да Србин не купи њихову фирму а у Београду брат брату 15 хрватских фирми.