За повећање животног стандарда, мању незапосленост и боље образовање: Влада усвојила Предлог буџета за 2020. годину

Танјуг

субота, 02. 11. 2019. у 10:21

За повећање животног стандарда, мању незапосленост и боље образовање: Влада усвојила Предлог буџета за 2020. годину

Фото: Танјуг

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да је буџет за 2020. годину развојни
Влада Србије је на данашњој седници усвојила Предлог Закона о буџету Србије за 2020. годину, којим се предвидају укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара, што даје предвидени дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП.

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да је буџет за 2020. годину развојни, да се њиме подстиче даљи развој привреде и да је за следећу годину пројектован реални раст привреде од 4 одсто.

Што се тиче привредног раста у овој години, охрабрују процене за трећи квартал, по којима привредни раст износи 4,7 посто, тако да очекујемо да привредни раст до краја године буде и изнад пројектованих 3,5 посто. Улагање у образовање и иновације ће омогућити да Србија настави са високим и одрживим растом економије. Србија показује да може да оствари високе стопе раста без обзира на успоравање ЕУ економија. Према актуелној Фискалној стратегији, пројекција јавног дуга за централни ниво државе за 2020. годину је 50,3 одсто БДП, рекао је Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Повећање плата на снази, у понедељак помоћ пензионерима

Министар финансија, саопштило је ресорно министарство, истакао је да је кључна карактеристика буџетске политике у 2020. години равномерна расподела фискалног простора на повећање животног стандарда, односно на повећање плата и пензија за око 1,3 одсто БДП, подстицај расту кроз повећање јавних инвестиција, и пореско растерећење рада.


Он је додао да се овим предлогом буџета означава завршетак процеса консолидације јавних финансија и означава почетак развоја.

У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара на плате, као и 581,2 милијарде динара на пензије за наше најстарије суграђане. Према тзв. швајцарској формули, пензије ће следеће године расти за 5,4 одсто. Када је реч о капиталним инвестицијама, у предлогу буџета је у ту сврху предвидено 198,9 милијарди динара, а највећи део тих средстава се односи на саобраћајну и железничку инфраструктуру. То значи да се овим буџетом означава почетак реализације Националног инвестиционог плана, навео је Мали.

Повећали смо износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине са овогодишњих 23,7 милијарде динара, на 59,4 милијарди динара за следећу годину. И оно што је посебно важно, повећали смо износ издвојених средстава за лечење ретких болести, који ће износити 2,4 милијарде динара, рекао је Мали.

Он је прецизирао да су, када је реч о инфраструктури, издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате - Прељина, за изградњу ауто-пута Београд - Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница, затим за деоницу Обреновац - Љиг, за деоницу Сурчин - Обреновац, као и за деоницу Нови Београд - Сурчин, за београдску обилазницу (деоница мост преко реке Саве код Остружнице - Бубањ поток), брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума, затим за деоницу Прељина - Пожега.
У нацрту буџета су и пројекат мађарско-српске железнице, као и реконструкција железничке пруге Ниш - Димитровград.

Министар је истакао и да је стратешки циљ Владе Србије смањење незапослености, и подсетио да ће се изменама Закона о порезу на доходак градана, који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури, олакшати новозапошљавање.

Њиме ће, како је казао, послодавци имати ослобађање од пореза на зараде и од пореза на ПИО уколико запосле лице које у току ове године није било у радном односу.

У првој години ће имати ослобођење од 70 одсто, у другој 65 одсто и у последњој 60 одсто. Планирано је ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95 посто и треће 85 посто.

На тај начин, напоменуо је Мали, Србија ће се по стопи незапослености приближити земљама Европске Уније.

Повећана су средства за улагање у образовање и иновације. Наставља се пројекат ”Повезане школе” који ће омогућити да до септембра 2020. на брз интернет буде повезано укупно 1.000 школа, као и опремање још 10.000 дигиталних учионица. Како би омогућили најбоље услове за рад за ученике буџетирана су средства за опремање рачунарских кабинета у преко 400 школа. У буџету за 2020. су опредељена средства за реновирање десетине зграда основних и средњих школа, навео је министар финансија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Струја скупља од децембра, Антић открио за колико

Средства за Фонда за иновациону делатност су и у овом буџету повећана, док је за подршку развоју предузетништва обезбеђено три милијарде динара. Као подршка развоја науке удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара.


За развој иновационе инфраструктуре су обезбедена средства за завршетак Дата центра у Крагујевцу, као и средства за завршетак Научно-технолошких паркова у Нишу и Новом Саду.

Значајним повећањем буџет Канцеларије за информационе технологије и електронску управу је омогућен даљи развој еУправе увођењем нових сервиса попут Јединственог информационог система просвете, каже се у саопштењу.

Министар финансија је закључио да очекује да ће следеће године Србија наставити убрзани развој и да је добра потврда досадашњих резултата то што је земља напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке за цетири места, као и што је рејтинг агенција Фитћ повецала кредитни рејтинг Србије са „ББ“ на „ББ+“, са стабилним изгледом за даље побољшање, а рејтинг агенција Моодy’с унапредила изгледе за повецање кредитног рејтинга Републике Србије са „стабилних“ на „позитивне“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Jovana90

02.11.2019. 11:47

Bitno da se zabrana zaposljavanja nastavlja, toliko o smanjenju nezaposlenosti.

sasa

02.11.2019. 12:48

u paketu fisklanih mera za unistenje IT sektora, siguran sam da ce se nezaposlenost dodatno smanjiti posto ce svi koji iole vrede pobeci iz ove drzave, gde i nema toliko mnogo IT strucnjaka.