Добра вест и за српску фабрику: Удруживање „Фијат Крајслер“ и „Пежо ПСА“ нова шанса за Крагујевац?

П. ЖИВКОВИЋ

02. 11. 2019. у 20:15

Добра вест и за српску фабрику: Удруживање „Фијат Крајслер“ и „Пежо ПСА“ нова шанса за Крагујевац?

Фото Танјуг

И у аутомобилској групацији врши се "мерџовање" или укрупњавање

ПОТВРДА да су групације "Фијат-Крајслер аутомобили" (ФКА) и "Пежо-Ситроен алијанса" (ПСА) постигле договор о удруживању у нову компанију свакако је добра вест и за нашу фабрику у Крагујевцу, не оставља сумњу др Милош Петровић, председник Српске асоцијације увозника нових аутомобила.

- Ја сам, а био сам у највећим светским фабрикама, уверен да нема тако модерне, потенцијално толико ефикасне фабрике аутомобила као што је крагујевачка - каже др Петровић за "Новости". - Она има капацитет да производи 300.000 возила годишње и верујем да ће то челници нове компаније знати да искористе.

Петровић наглашава да као што постоје свега две-три велике фабрике авиона, тако се и у аутомобилској групацији врши "мерџовање" или укрупњавање.

- Једноставно, тако захтева светско тржиште. ФКА још од времена Маркионеа има добру оријентацију и тражи солвентног партнера, а групација ПСА то свакако јесте.

Да је ПСА у налету, потврђује и чињеница да је пре две године француски гигант купио од америчког "Џенерал моторса" немачку компанију "Опел", која сада, као на траци, избацује нове моделе, електрификује комплетну гаму, а трошкови производње, захваљујући коришћењу истих платформи за бројне моделе све три компаније, знатно су нижи.

Прочитајте још - Ауто-индустрија добија новог гиганта: Удружују се „Фијат Крајслер“ и „Пежо ПСА“

Обе групације, и ФКА и ПСА, имају шта да понуде али и да искористе од партнера. Очекује се да наредних недеља комплетно удруживање буде окончано. Тада ће се знати и први планови новог гиганта, четврог по снази у аутомобилској индустрији света, чије ће седиште, због пореске политике, бити у Холандији.

- Ми тренутно не радимо. Почињемо у понедељак, и тада ћемо покушати нешто више да сазнамо о целој причи - каже Зоран Станић, председник синдиката "Независност" у "Фијатовој" фабрици у Крагујевцу - Ми нисмо добили никакве информације ни када су се спојили "Фијат" и "Крајслер". Можда тако буде и сада, али нама је у суштини једино важно да радимо.

Станић истиче и да ће, после добре сарадње са синдикатима из Италије, сарадња са синдикатима из Француске бити изузетно важна.

- Француски синдикати важе за најјаче и најбоље организоване на свету. При томе су и челници "Фијата" и ПСА изјавили да неће бити отпуштања. То значи да ће бити нових послова, и то нас, свакако, радује - оптимист је Станић.

Фабрика у Крагујевцу почиње са радом у понедељак. Скоро да више нико и не зна по који пут у овој години, због смањене потражње за "фијатом 500Л", стоје машине.

ШТА БИ БИЛО СА "ФКА СРБИЈА"

ИАКО нико у "ФКА Србија" није желео да коментарише спајање матичне са ПСА групацијом, јасно је да сви помно прате вести.

- За сада се само групација ФКА на званичном сајту обратила јавности својим саопштењем о удруживању. Других информација, тренутно нема - истичу у "ФКА Србија".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације