ДОМАЋИНСТВИМА у Србији од 1. децембра бројило ће се окретати по скупљој тарифи. Цена електричне енергије за становништво и мале купце поскупеће 3,9 одсто. Агенција за енергетику, одговарајући на захтев "Елекропривреде Србије", "Еелектромреже Србије" и "ЕПС дистрибуције", одобрила је више цене и за приступ систему за пренос електричне енергије и приступ систему за дистрибуцију електричне енергије. Њихова рачуница каже да ће нови ценовници просечан рачун оптеретити са додатних 150 динара месечно.

О скупљој струји у Србији се шушка већ неколико месеци - још од мајске посете делегације Међународног монетарног фонда. Финансијски експерти су инсистирали на поскупљењу, а спекулисало се да је реч о пет одсто. Корекције су договорене пет месеци касније. Поред скупљих киловата, домаћинства и мали купци ће и приступ систему за пренос електричне енергије плаћати скупље, такође 3,9 одсто, док приступ систему за дистрибуцију електричне енергије поскупљује два одсто.

Прочитајте још - Струја скупља од децембра, Антић открио за колико

- Просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, без пореза и такса, утврђена је на 7,3 динара по киловат-часу и виша је у односу на постојећу просечну цену за 3,9 одсто - стоји у саопштењу Агенције за енергетику. - Нова цена за гарантовано снабдевање примењиваће се почев од 1. децембра 2019. године. И након ове корекције, цена електричне енергије и даље је значајно нижа од цена у земљама региона и Европе.

Министар енергетике Александар Антић, који је у петак и обелоданио поскупљење, истиче да струја за привреду неће бити скупља. Велики потрошачи снабдевају се под комерцијалним условима, о којима се обично договарају на годишњем нивоу, и то почетком године.

- Последњи пут је цена струје знатније подизана 2015. године, а наредне 2016. и 2017. била је минимална корекција - истакао је Антић. - Прошле и ове године није било корекције. Имали смо оправдане захтеве енергетских компанија, све већи је улазак обновљивих извора енергије, има трошкова преношења те енергије, али постоји и знатан раст цена струје на светском тржишту. И са том ценом имамо најјефтинију струју у региону, Европи, од источноевропских земаља.

Иако је за домаћинства у Србији струја јефтинија него у већини других европских земаља, на њу троше већи део кућног буџета. Анализа економиста окупљених око часописа "Макроекономске анализе и трендови" недавно су утврдили да струја односи више од пет одсто трошкова наших домаћинстава, што је европски рекорд.

- Након одлагања је дошло до неминовног усклађивања цене - сматра економиста Иван Николић. - ЕПС у овом сегменту није обезбедио покривеност трошкова и разлику је компензовао из сегмента у коме се цене одређују под комерцијалним условима. Али то није решило проблем и то се одразило на одлагање улагања. Држава треба да води рачуна и да заштити најугроженије катрегорије људе, али кроз већа социјална давања, а не преко цене струје.

Прочитајте још - Нови удар на возаче: Таксе за издавање саобраћајних дозвола биће дупло веће

НЕ МЕЊАЈУ ЦЕНЕ?

НОВЕ цене не важе за велике системе, али важе за мале купце - предузетнике и фирме до 50 запослених, са годишњим приходом у износу до 10 милиона евра у динарској противвредности, чија је потрошња у претходној календарској години до 30.000 киловат-часова. У Унији пекара тврде да нема разлога да се поскупљење прелије на цене њихових производа.

- Ако се не повећава цена индустријске струје, нема разлога да се мењају цене - каже Зоран Пралица, председник Уније пекара. - Велике пекарске индустрије користе пећи на гас, а струју за друге машине које мање троше. Мали пекари, с друге стране, не троше толико струју.

ПРОСЕЧАН РАЧУН

КАЛКУЛАТОР потрошње показује да просечан рачун, ако се узме у обзир потрошња од 300 до 400 киловата месечно, тренутно износи између 3.000 и 3.600 динара. Надлежни уверавају да ће такви рачуни, после увећања, бити већи за 150 динара.