ФАБРИКА шинских возила "Гоша" у стечају из Смедеревске Паланке продата је "Желвозу 026" из Смедерева по цени од милион евра. Одлуку да се "Гоша" прода смедеревској фирми, која је имала најповољнију понуду, једногласно је донео Одбор поверилаца.

Процењена вредност фабрике била је око 514 милиона динара, односно нешто више од 4,3 милиона евра. Пошто је понуда мања од 50 одсто процењене вредности, сагласност за продају дао је Одбор поверилаца. Влада Србије претходно је дала сагласност Фонду за развој, као једном од поверилаца, да гласа за продају фабрике смедеревској фирми. Предстоји потписивање купопродајног уговора.

Прочитајте још: ЗАДОВОЉНИ САРАДЊОМ: Кинеска развојна банка спремна да отвори Главну канцеларију у Србији

- Одбор поверилаца овластио ме је као стечајног управника да склопим уговор о продаји Гоше "Желвозу 026" - каже за наш лист стечајни управник "Гоше" Аца Митић. - У наредним данима, купцу ћу проследити купопродајни уговор, а затим следи потписивање. Купац у року од осам дана од потписивања треба да уплати новац, тачније разлику од депозита до суме за коју је фабрика продата.

Ово је, иначе, четврти пут да је имовина фабрике оглашена на продају. Прва три покушаја су пропала, па је оглашена продаја непосредном погодбом прикупљањем писаних понуда. Поред "Желвоза 026", понуду је дала МИН "Локомотива" из Ниша, која је понудила 500.000 евра.

"Желвоз 026" спада у највеће ремонтере вагона у региону. Најављује запошљавање 300 радника и нове послове за "Гошу". Иначе, упошљава око 400 радника и ради ремонте вагоне за домаћу и инострану железницу. Има уговорене послове и за наредну годину, а план је да се део послова пребаци у паланачке погоне "Гоше".

ТРАДИЦИЈА

ФАБРИКА шинских возила "Гоша" је основана пре 95 година. Приватизована је 2007. када ју је на аукцији купила ЖОС "Трнава" из Словачке за 140,44 милиона динара. Затим је словачка фирма 2017. пренела 100 одсто капитала на компанију "Лиснарт холдингс лимитед" са седиштем на Кипру, а потраживања су пренета на кћерку фирму ЖОС "Зволен. У стечају је од јуна 2018.