Завршетак источног крака Коридора 10 ка Бугарској мења и систем наплате путарине: Ево колики цех ће сваки возач плаћати

З. Радовић

01. 11. 2019. у 11:10

Завршетак источног крака Коридора 10 ка Бугарској мења и систем наплате путарине: Ево колики цех ће сваки возач плаћати

Наплатна рампа Димитровград Фото М. Поповић

Нова цена путарине између Ниша и Димитровграда. Функционисаће 13 наплатних станица

ПУТАРИНА између Ниша и Димитровграда возаче ће коштати око 350 динара, сазнају незванично "Новости". Источни крак Коридора 10 коначно би 9. новембра требало да буде отворен за саобраћај у пуном профилу од 87 километра. Са завршетком последњих 12,3 километара ауто-пута уводи се и нови, затворени систем наплате путарине на овом потезу. У "Путевима Србије" истичу да ће датум почетка наплате путарине одредити Влада Србије.

До сада су сви возачи који иду ка Бугарској накнаду плаћали само на наплатној станици Димитровград, и то 210 динара. Када цео потез буде отворен за саобраћај, са увођењем затвореног система наплате, сваки шофер ће плаћати цех у зависности од тога где се укључио на Коридор 10.

- Након завршетка радова на изградњи деонице ауто-пута на источном краку, стећи ће се услови за успостављање затвореног система наплате путарине од Београда до Димитровграда - објашњавају у "Путевима Србије". - Систем наплате на овој деоници ће бити спреман по пуштању у рад пуног профила саобраћајнице.

У "Путевима" наводе да ће се, успостављањем затвореног система наплате путарине, цена обрачунавати по пређеном километру, у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара. Према ценовнику, накнада за прву категорију возила, у коју спадају путнички аутомобили је 4,0728 динара по пређеном километру.

Возачи аутобуса тренутно плаћају 630 динара на наплатној станици Димитровград, а ускоро ће их путарина коштати око 1.100 динара. Камионџије сада издавајају 1.250, а цех ће им убудуће бити око 2.100 динара.

Прочитајте још - Пресвучен и последњи километар: Коридор ка Бугарској се отвара 9. новембра

- Грађани који из правца Ниша желе да иду ка Димитровграду, моћи ће да се укључе на ауто-пут на једној од четири наплатне станице у зони Ниш север, Ниш исток, Ниш Малча и Ниш југ - кажу у "Путевима". - Такође ће моћи да уђу и на петљама Пирот исток, Пирот запад и Бела Паланка.

НА ЈУГУ 13 РАМПИ

НОВИНА у наплати путарине ће бити и на јужном краку Коридора 10. Наредних дана ће се знати када ће тачно бити "угашене" наплатне рампе Наис и Дољевац код Ниша. Уместо њих, улази и излази на ауто-пут ће бити код малчанске петље, на улазу у град код касарне "Мија Станимировић", код Новог Села и код Матејевца. Возачи који се укључе у Београду, путарину ће убудуће плаћати само на једној рампи, када се искључе са ауто-пута, јер ће остати само бочне наплатне станице. Функционисаће 13 наплатних станица Ниш југ, Мерошина, Дољевац село, Брестовац, Лесковац центар, Лесковац југ, Грделица, Предејане, Владичин Хан, Врање, Бујановац север, Бујановац југ и Прешево.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Djordje

03.11.2019. 09:54

I, normalno, sa ovim cenama kamioni i automobili ce ici magistralnim putevima. Autobuski prevoznici ce vec korigovati cene i "svaliti" na svoje putnike. Ko je lud da toliko placa putarinu. Ko odredjuje ove cene gleda samo da odere ovaj narod. Da li je uopste pogledao cene vinjeta u okolnim drzavama. Ovo je sramota. Dokle vise?