У Привредној комори Србије представљен Национални програм промоције предузетништва и самозапошљавања

Е. Б. ТАЛИЈАН

01. 11. 2019. у 08:40

У Привредној комори Србије представљен Национални програм промоције предузетништва и самозапошљавања

Станићева, Гос, Чадеж, Стевановић и Благојевић

Мали привредници не полажу гаранције, а након што отплате кредите добијају грантове

ПРЕДУЗЕТНИЦИ, микро, мала и средња предузећа старости до две године, као и сви који желе да покрену сопствени посао од данас, 1. новембра могу да конкуришу за добијање повољних банкарских кредита у регионалним канцеларијама Привредне коморе Србије. За имплементацију прве фазе новог националног Програма промоције предузетништва и самозапошљавања, Влада Републике Србије обезбедила је 300 милиона динара. Када се то утроши, немачка влада ће уложити додатних 12,9 милиона евра. Привредници не морају да полажу никакве гаранције за одобравање кредита, а када га отплате биће им исплаћено бесповратно 20 одсто од одобрених средстава.

То је речено у четвртак на презентацији пројекта у Привредној комори Србије. Истакнуто је да ће га реализовати Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке, која је главни партнер Владе Србије у овом пројекту, и Привредне коморе Србије.

Прочитајте још - ПОСЛОВНИ ИНКУБАТОРИ ЗА ПОЧЕТНИКЕ: Помажу им да развију свој бизнис

- Пројекат ће се спроводити у две фазе - казао је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић. - За прву, пилот фазу Влада Републике Србије припремила је 300 милиона динара. У другој фази очекујемо да наши партнери из Немачке обезбеде додатних 12,9 милиона евра.

Нагласио је да је овај сектор доминантан у привреди Србије. У њему функционише 99,5 одсто предузећа, а ради скоро 1,1 милион људи.

Разлика у односу на претходне стартап програме које су реализовали Министарство привреде и Фонд за развој је што ће сада сви који буду аплицирали за средства морати да прођу обуку коју организује Привредна комора Србије. Председник ПКС Марко Чадеж је рекао да је обезбеђено 17 саветника у регионалним канцеларијама ПКС. Сви који желе да покрену бизнис добиће обуку, подршку у изради пословног плана и даљем пословању.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић истиче да право да аплицирају имају сви привредни субјекти старости до две године без обзира на делатност. Кредити су, додаје, доступни, повољни, са минималним ризиком, а одобравају их три пословне банке које учествују у програму.

Прочитајте још - Бизнис план, па на конкурс

- Максималан износ кредита је 3,6 милиона динара, номинална каматна стопа је фиксна и износи 5,99 одсто на годишњем нивоу - казао је Благојевић. - Грејс период је шест месеци за инвестициона улагања, а три месеца за оперативне трошкове.

ПУТ ДО СРЕДСТАВА

ПРВИ корак привредника који желе да конкуришу за средства је да поднесу пријаву регионалној канцеларији Привредне коморе Србије. Ту ће похађати петодневну обуку и израдити бизнис план. Када добију потврду о успешно спроведеној обуци, са њом и бизнис планом подносе захтев за кредит у локалној партнерској банци. Следи одобрење и исплата кредита. Током реализације посла све време су им на располагању бесплатне консултантске услуге саветника ПКС. Након отплате кредита исплаћује им се грант - 20 одсто од одобрених средстава.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације