Младим пољопривредницима милион и по динара

З. РАЈИЋ

30. 10. 2019. у 01:15

Младим пољопривредницима милион и по динара

Министар у пластенику у Лалићу,Фото П. Д.

Министар Бранислав Недимовић у Оџацима о мерама помоћи за бављење повртарством и воћарством

Србији су потребни млади људи на малим поседима, који се баве повртарством и воћарством, где је много већи профит по јединици површине, рекао је током посете општини Оџаци министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић.

Он је у овој средини обишао газдинства Данијеле Милић и Данијела Михаља у Лалићу, Николе Гутеше у Бачком Грачацу и Срђана Митровића у Српском Милетићу. Породице Милић и Михаљ су на заједничком поседу ове године узгајале индустријску паприку на отвореном, чијим су родом и ценом изузетно задовољни, као и зеленом салатом у пластеницима, која је ће ускоро бити понуђена на продају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Све их је мање на орману, а све више у дестилерији: Оде сва дуња у ракију

- Тешко се са 15-20 хектара може нешто велико направити у ратарству, али може у воћарству и повртарству. Зато је наше министарство осмислило меру за помоћ младим пољопривредницима до 40 година, који добијају грант од милион и по динара унапред - предочио је Недимовић.

Он је истакао да се у пластеничкој производњи може остварити велик профит само ако се људи томе озбиљно посвете. Додао је да је у пољопривреди највећи проблем то што мора да се ради.

Једно од газдинстава која добро послују, Фото П. Д.

Газдинство Николе Гутеше примењује најсавременију технологију у производњи и постиже високе приносе у ратарству, а уз то се бави и овчарством и говедарством. Срђан Митровић, који је, као и остала два газдинства, користио субвенције из Управе за аграрна плаћања при Министарству пољопривреде, успешно се бави узгојем ратарских култура. Министар је са домаћинима, али и осталим пољопривредницима са којима се сусрео, разговарао о условима за закуп државног пољопривредног земљишта и набавке механизације, регулисању тржишта пољопривредних производа, као и о актуелним конкурсима и позивима.


Девојчица из КУД “Марко Орешковић“

ОЛАКШИЦЕ ЗА КРЕДИТЕ

Председница Општине Оџаци Латинка Васиљковић је током посете министра Недимовића саопштила да је локална управа ове године први пут увела субвенције за пољопривреднике, у оквиру мера руралног развоја.

- Општина ће покрити трошкове камата и обраде кредита, које пољопривредници подижу у банкама. Да би што више произвођача користило ове погодности, ограничили смо кредите до износа од 500.000 динара - изнела је Васиљковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

zaliv.net

30.10.2019. 08:56

Stanovi ljudima koji rade u policiji, vojsci....pomoc onima koji imaju do 40god....diskriminacija na sve strane. BRAVO!