ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Србије у последњих неколико година је у пројекте заштите животне средине уложила 405,9 милиона евра, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић на конференцији "Инвестиције и заштита животне средине - приоритет ЕПС". Антић је најавио и да ће у наредних пет до седам година ово предузеће издвојити додатних милијарду евра да би сва постројења достигла највише европске стандарде.

На конференцији коју је организовао "Балкан магазин" у сарадњи са ЈП "Електропривреда Србије" и под покровитељством Министарства рударства и енергетике Владе Србије је истакнуто да се све ради да би ЕПС и даље био кичма српске привреде и гарант стабилности енергетског система не само у Србији већ и у региону.

- Први наш приоритет је одржање и модернизација постојећих капацитета, почевши од блокова термоелектрана у Костолцу, Обреновцу, агрегата на Ђердапу 1 и 2, Зворнику - истакао је министар Антић. - Затим, довођење свих капацитета на жељени ниво рада у области животне средине до 2023. Одустало се од гашења блокова А1 и А2 у Обреновцу и они ће бити модернизовани, бољи него када су направљени, док ће Морава А и Колубара А бити угашене.

Прочитајте још - УСКОРО СА МАСКАМА НА УЛИЦУ: Највећи, пети степен загађености ваздуха јутрос у Београду, Новом Саду и Ужицу

Антић је као трећи приоритет ЕПС навео изградњу заменских капацитета, али иако ће угаљ и даље бити основни ресурс, правиће се нова постројења која ће давати електричну енергију из обновљивих извора, новог ветропарка и две соларне електране.

- У инвестиције смо, само кроз капиталне ремонте, уложили милијарду и 414 милиона евра, а у рударски сектор 810 милиона евра - каже Милорад Грчић в. д. директора ЕПС - Уграђујемо уређаје за одсумпоравање, обнављамо и изграђујемо електро-дистрибутивну мрежу, а у плану је да први пут у Србији изградимо систем за управљање квалитетом угља. Та такозвана хомогенизација у пракси значи да би иста количина угља која се утроши за десет, са овим системом била довољна за једанаест година.

На конференцији су учествовали, поред министра Антића и директора ЕПС, бројни руководиоци сектора ЕПС, стручни сарадници, кооперанти, који су истакли огроман значај ЕПС не само за енергетску стабилност, већ и допринос буџету Србије, у који је 2018. уплатио 102,5 милијарди динара.

Прочитајте још - Радовић: Ваздух загађенији, грађани да прате званичне податке

СТАРИ ПОДАЦИ

НАВИКЛИ смо да ЕПС често служи као "џак за бокс" у који неки ударају и кад има разлога и кад нема - рекао је Антић, коментаришући податке о загађењу ваздуха претходних дана. - ЕПС никако није утицао на лоше параметре који се односе на квалитет ваздуха. "Стручне анализе" које говоре о томе да се четири постројења налазе у првих 10 загађивача који емитују сумпор-диоксид рађене су на основу података из 2016. године. Антић је додао и да је ваздух у Костолцу у понедељак ујутро био "категорије 1", што значи да је "квалитет одличан и у складу са највишим европским и светским стандардима".