Коморски инвестициони форум (КИФ) западнобалканске шесторке позива европске политичаре да чују глас своје пословне заједнице, да Европска унија што пре отвори преговоре са Северном Македонијом и Албанијом и примени визну либерализацију за грађане на Косову, рекао је данас Марко Чадеж, председник КИФ-а и Привредне коморе Србије. То су закључци, како је навео, састанка шест представника привредних комора Западног Балкана, који је oдржан у оквиру економске конференције "Синергија - кључ успеха региона" у Будви.

Чадеж је рекао да су представници комора ЗБ разочарани што поједини европски лидери не слушају глас својих привредника и Еврокоморе која је недавно послала јасну поруку новом европском парламенту и европској комисији да привреда жели Западни Балкан у ЕУ. Подсетиo je да је само неколико дана након те препоруке Еврокоморе, која је представник и глас 21 милион компанија из целе Европе, донета одлука да не почну преговори са Северном Македонијом и Албанијом, нити је било шта урађено по питању визне либерализације за грађане на КиМ.

Ми се залажемо да политички лидери слушају глас сопствене привреде, а привреда ЕУ је јасно рекла да економије ЗБ јесу део европске економске структуре. То покушавамо да објаснимо свим доносиоцима одлука у свим земљама ЕУ, као и Комисији у Бриселу. Западни Балкан је више економски у ЕУ, него што је то Малта, ако гледамо по броју компанија које су присутне на нашем тржишту", истакао је Чадеж. То, по његовим речима, није питање проширења, већ питање јачања целе ЕУ.

Председник ПКС очекује да се иницијатива „мали Шенген" која тренутно обухвата Србију, Албанију и Северну Македонију прошири на цео Балкан, што је жеља привредника из региона.

Мислим да иницијатива, коју називамо мали Шенген не само да жели да продуби већ и да убрза процесе европских интеграција како би што пре били спремни за ЕУ", рекао је Чадеж.

Подсетио је да коморе ЗБ реализују два важна пројекта у сарадњи са Немачком развојном банком КфW и Немачком привредном комором, а која ће у наредном периоду омогућити компанијама Западног Балкана јачање капацитета и конкурентности и лакше повезивање са партнерима.

Традицонална, октобарска Економска конференција у Бечићима - Будви, ове године одржава се под брендом Коморског инвестиционог форума Западног Балкана и посвећена је регионалној сарадњи.