Влада Србије данас би требало да усвоји измене Закона о порезу на доходак грађана како би се подстакло запошљавање.

Према тим изменама Влада нуди пореске олакшице компанијама које приме паушалце у радни однос, преноси РТС.

Премијерка Ана Брнабић најавила је измене за паушалце - да ће од 1. јануара идуће године компаније, које буду повећавале број запослених и запошљавале лица, која нису била у радном односу током 2019. бити ослобођена плаћања 70 одсто пореза на зараде и доприносе за ПИО за та лица у целости током 2020. године, односно у највећем делу током 2021. и 2022. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Повећање пензија од 1. јануара: Ево за колико ће бити увећана примања најстаријих суграђана

Државна секретарка у министарству финансија Славица Савичић је рекла за РТС да се мера односи на сва незапослена лица која нису имала статус осигураног запосленог лица.

Додаје да ће се односити на младе који ће завршити школовање до краја ове године и који немају стаус заполеног у прва четири месеца.

Славица Савичић је рекла да је циљ нове мере да се реше неке ситуације на терену за одређени број лица која врше послове, не као запослени, него као ангажовани за нешто што би требало да раде лица која су у сталном радном односу.

Додаје да ће се одредити начин на који ће они бити опорезивани у перспективи и да се мера не односи само на ИТ заједницу већ на сва лица у таквој ситуацији.

Указује да је постојала активна комуникација са свим људима који су били заинтересовани за мере и подстицаје и да је добро да постое различита мишљења.

Како каже, према неким прорачунима, више од 8.000 лица би могло да користи нове мере