ВЕТАР у леђа старој иницијативи синдиката да се укине рад недељом удахнуо је решење које је на овом питању примењено у Црној Гори. И док већина радника поздравља ове предлоге, послодавци упозравају да промена режима радних дана не би нашкодила само газдама, већ и самим - радницима. Ова мера, како указују, под знак питања би ставила промет, висину зарада као и број радних места у трговини.

Асоцијација слободних и независних синдиката и Савез самосталних синдиката Србије поднели су још пре годину дана предлог Министарству трговине и Влади да се недељом и празником забрани рад у продавницама, како би био унапређен квалитет живота радника.

Ранка Савић, председница АСНС, открива за "Новости" да синдикат планира да појача притисак на институције да се и у нашој земљи прописима укине обављање трговине на велико и на мало недељом и празницима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црногорци дочекали да не раде недељом

- Имали смо неколико неформалних сусрета са представницима Владе и Министарства трговине, али ништа конкретно и озбиљно није урађено - каже Савићева.

- Нисам оптимиста да је могуће у скорије време у нашој земљи остварити ту идеју, јер постоји велики отпор.

Из Министарства трговине поручују да ће радо прихватити позив синдиката да разговарају о тој теми и истичу да би у дискусију требало да буду укључени и Привредна комора Србије, министарства, НАЛЕД, удружења трговаца, послодаваца и потрошача.

Жељко Ракић, начелник Одељења за трговину и развој конкуренције Министарства трговине, наглашава да административне мере нису популарне и сматра да никада не доносе жељене ефекте.

- Мислимо да би то требало препустити тржишту - каже Ракић. - Трговци на мало самостално одређују радно време. У складу са Законом о трговини, ова делатност се обавља слободно, забрањена су ограничења, а изузетно се то може учинити на начин и под условима прописаним овим законом.

Пад промета у трговини, смањење зарада или отпуштање радника у сектору малопродаје и незадовољство потрошача, како наглашава Ракић, само су неке од могућих негативних последица евентуалне забране рада недељом.

- У трговинама и тржним центрима највећи промет остварује се управо викендом, а ова мера би довела до његовог пада - наводи начелник. - Потрошачи у Србији би сигурно били незадовољни, јер су навикли да тада иду у куповину, а током радне седмице често немају ни времена. Поједини трговци су због тога прилагодили своје пословање и не раде понедељком.

Ракић наглашава да послодавци морају да поштују Закон о раду и омогуће запосленима одговарајући одмор у току дана и радне седмице.

Сличне аргументе износи и Срђан Дробњаковић, директор Уније послодаваца Србије. Истиче да је став те организације да трговине на велико и на мало не треба затварати недељом и оцењује да је то у нашим условима лоша идеја. Свој став "брани" чињеницом да су шопинг-центри пуни викендом и да је тада промет највећи.


И ПРОДАВЦИ ПОДЕЉЕНИ

СЕКРЕТАР Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић каже да ПКС нема јединствен став, јер су досадашње расправе показале да су мишљења трговаца подељења. Насупрот процени Министарства трговине да би ова мера довела до отпуштања продаваца у малопродаји, у ПКС управо ту виде могућност за решење проблема мањка радника:

- Србија се суочава са озбиљним недостатком радне снаге у трговини - истиче Малиновић. - Укидање рада недељом ће, као једна од могућих мера за релаксацију овог проблема, бити једна од тема следеће седнице "Групације трговаца прехрамбеном робом".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ове струке најтеже долазе до посла...

ОТПОР ЗБОГ ПРОФИТА

ПРЕДСЕДНИЦА АСНС каже да нека од објашњења која се наводе против забране рада недељом нису утемељена.

- Није тачно да би то значило губитак посла за одређени број радника, јер имамо велики мањак радника у малопродаји - истиче Ранка Савић. - Може се чути и да продавци желе да раде недељом, јер се то додатно плаћа, а ја поуздано тврдим да не добијају више новца. Идеја наилази на отпор трговинских ланаца, јер викендом имају највећи промет.