Председник Александар Вучић састао се данас поподне с министром за привреду и енергетику Немачке Петером Алтмајером. Том приликом потписана су два билатерална споразума о сарадњи у области привреде и образовања.

Такође, биће одржан и округли сто "Сарадња компанија с локалном самоуправом или Владом", на којем ће се обратити Вучић, Алтмајер, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Вучић је уочи сусрета са немачким министром најавио да ће тај састанак искористити да поново покуша да доведе Фолксваген у Србију.

Председник је нагласио да не може ништа да обећа, јер Србија није чланица ЕУ, као Бугарска или Румунија, које су такође раније биле у игри, нити има тако велико тржиште као Турска, која је, иначе, била први избор, али су догађаји у Сирији довели у питање ту инвестицију.

Немачка, иначе, представља једног од најважнијих спољнотрговинских партнера Србије и на првом месту је и по укупном српском увозу (13 одсто) и извозу (12,7 процената).

И прошле године и према подацима за првих шест месеци ове године, Немачка се нашла на четвртом месту међу земљама највећим инвеститорима у Србији.

У првих шест месеци ове године и даље је на месту првог партнера што се тиче услуга - са укупном разменом од 496 милиона евра, показују подаци Привредне коморе Србије.

Приходи износе 334 милиона евра, расходи 162 милиона.

ПОТПИСАНА ДВА СПОРАЗУМА О САРАДЊИ СА НЕМАЧКИМ ФИРМАМА

Делегације влада Србије и Немачке потписале су вечерас два билатерална споразума о сарадњи у области привреде и образовања, у присуству председника Србије Александра Вучића и министра за привреду и енергетику Немачке Петера Алтмајера.

У Палати Србија потписан је уговор о додели средстава за подстицај између Бросе д.о.о. и Министарства привреде Србије.

Уговор је са српске стране потписао министар Горан Кнежевић.

Такође, потписан је меморандум о разумевању у циљу стратешког партнерства у области дуалног образовања између Маинтенанце Сербиа д.о.о. и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Споразум је у име министарства потписала помоћница министра Габријела Грујић.

ДОЛАЗАК ФОЛКСВАГЕНА БИО БИ ПОРУКА ДА СРБИЈА МОЖЕ МНОГО ДА ПОНУДИ

Могућност доласка немачке компаније Фолксваген у Србију била би порука свету колико је наша земља повољна за директне стране инвестиције и колико има високо квалификовану радну снагу, оценила је данас директорка сектора за међународне односе у Привредној комори Србије (ПКС) Јелена Јовановић.

Према њеним речима, ако би Србија победити у такмичењу за Фолксваген, у којем се, подсећа, такмиче Турска, Румунија, Бугарска, па и Пољска, то би осталим инвеститорима послало сигнал да наша земља може много да понуди.

Јовановић је у изјави за Танјуг, а пре почетка сусрета са привредницима из Немачке који су данас део делегације министра привреде и енергетике Немачке Петера Алтмајера, казала да су на састанку присутни представници 23 немачке компаније.

Од тих 23 компанија, 16 већ послују на територији Србије. Међутим, осталих седам компанија размишља да инвестира у Србију, а занимају их сектори животне средине, енергетика, ИТ. Имаћемо данас конкренте разговоре са њима, видећемо какав ће бити исход”, рекла је Јовановић.

Она је навела да је Немачка један од главних спољнотрговинских партнера Србије, али и један од најзначајнијих инвеститора.

Јовановић је подсетила да је робна размена између Србије и Немачке већ 2013. године прешла три милијарде евра, док је 2018. била 4,8 милијарде евра.

Ове године очекујемо да ћемо прећи цифру од пет милијарди евра”, казала је Јовановић.

Навела је да у Србији послује око 1.000 компанија са немачким капиталом, као и да нису све кориснице државних субвенција.