“Гаспром њефт“ размишља о панчевачкој фирми: Чекамо тендер за Петрохемију

З. Р. - Д. Ст.

уторак, 22. 10. 2019. у 10:38

“Гаспром њефт“ размишља о панчевачкој фирми: Чекамо тендер за Петрохемију

Фото А. Станковић

Први заменик генералног директора "Гаспром њефт" Вадим Јаковљев о панчевачкој компанији: Коначна одлука зависи од услова које Влада буде понудила. Тренутно стање је да нема смисла улагати

СПРЕМНИ смо да размотримо могућност да учествујемо на тендеру за "Петрохемију", ако га Влада Србије распише, али одлука ће зависити од услова који буду понуђени, изјавио је Вадим Јаковљев, први заменик генералног директора "Гаспром њефта" и председник Одбора директора НИС. Он је истакао да је то озбиљна одлука која треба да буде заједничка за оба акционара НИС - и "Гаспром њефт" и Републику Србију.

- Имамо усвојену Стратегију развоја и у овом тренутку учешће у "Петрохемији" није њен део - казао је Јаковљев. - Панчевачка Рафинерија и ХИП "Петрохемија" су повезани у делу производње, тако да смо ми заинтересовани да "Петрохемија" стабилно, поуздано ради и да се развија. За нас је то могућност да ефикасно продајемо део својих производа из Рафинерије у Панчеву.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска ракија на столу најмоћнијих Руса: Осваја велико тржиште, али је кочи један проблем

Јаковљев је рекао да куповина "Петрохемије" у тренутном стању као инвестиција нема смисла, него да треба размотрити могућност модернизације погона.

- Ако процењујемо "Петрохемију" као бизнис у постојећим условима и стањем, улагање у Петрохемију само зато да бисмо добили повраћај у том бизнису који она води сада, такве инвестиције неће бити ефикасне - напоменуо је Јаковљев. - "Петрохемија" као бизнис, као објекат у који треба да улажемо, за сада није занимљив. Можемо да разматрамо нове инвестиције, пре свега у изградњу постројења за полипропилен. То је велики пројекат који би коштао око 150 милиона евра, па би зато и одлука о том улагању била озбиљна. Ако НИС преузме обавезе за улагање у том износу, компанија треба да поседује могућност да реализује тај пројекат, да одговара за њега и да добије одговарајући доходак од уложених инвестиција.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић решен да доведе Фолксваген: Награбусио је Алтмајер колико ћу га гњавити

ЗА ДЕЦЕНИЈУ ПОСТАЛИ ЛИДЕР

КОМПАНИЈА "Гаспром њефт" је пре десет година постала већински акционар компаније НИС. Вадим Јаковљев је рекао да је у тренутку када су започели делатност у Србији НИС "преживљавао", а да сада представља регионалног лидера: - Реч је о компанији која има јасну Стратегију развоја, инвестиционе приоритете, и која заузима достојно место у групи компанија "Гаспром њефт". У плану је завршетак пројеката у области прераде, као и ширење ресурсне базе, првенствено у Румунији. Генерално, ми видимо развој НИС-а као енергетске компаније и тражићемо додатне могућности унутар целокупног ланца вредности - од геолошких истраживања до продаје унутар малопродајне мреже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације