Напредује гасовод кроз Бугарску: Турски ток кренуо ка Србији

З. Р.

21. 10. 2019. у 20:46

Напредује гасовод кроз Бугарску: Турски ток кренуо ка Србији

Антић са премијером Бугарске Борисовим

Министар Антић у Бугарској обишао радове где је почела изградња дела гасовода. Линијски део биће завршен до краја године, каже шеф нашег портфеља енергетике

БУГАРСКА, Србија и Мађарска интензивно раде на изградњи гасовода, и шаљу јасну поруку - наставак "Турског тока" је неопходан за енергетску безбедност региона, поручио је у понедељак Александар Антић, министар рударства и енергетике. Он је са председником бугарске владе Бојком Борисовим и министарком енергетике Теменушком Петковом, обишао радове на територији општина Искар, Кнежа и Орјахово, који представљају почетак изградње дела гасовода до бугарско-српске границе.

- Са апсолутном сигурношћу можемо да кажемо да ће бугарска страна да заврши пројекат неопходан за снабдевање Србије гасом и да ће наша земља може да очекује испоруке из овог правца током следеће године - рекао је Антић. - Србија врло интензивно ради своју деоницу. Линијски део гасовода ћемо завршити до краја године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИЗ "КОЛУБАРЕ" СТРУЈА ЗА ПОЛА СРБИЈЕ: Нови коп Радљево код Лазаревца биће званично пуштен у рад идуће недеље

Министар Антић је рекао да је ово изузетно значајан дан за пројекат изградње "Турског тока", који треба да обезбеди повезивање тог гасовода преко Бугарске са Србијом. Антић је напоменуо да су Бугари имали два важна корака - завршетак деонице од границе са Турском до њихове велике компресорске станице у Странџи, деонице дугачке 11 километара, док је друга деоница према Србији, чија је изградња у понедељак званично почела.

Антић је нагласио да је за све у региону ово сјајна вест и потврда да све три владе стављају акценат на енергетску безбедност и сигурност снабдевања, из које произилази чврста сарадња у области енергетике.

ТРАНЗИТ КРОЗ НАШУ ЗЕМЉУ

- МАГИСТРАЛНИ гасовод кроз Србију, од бугарске до мађарске границе, представља огроман потенцијал који ће Србију учинити транзитном земљом - поручио је Антић. - Са мађарским министром Петером Сијартом у јуну сам потписао споразум који ће резултирати спајањем два магистрална гасовода. Тиме је дефинисан читав сет активности који ће омогућити да се та интерконекција изгради и стави у функцију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације