Враћа се у фирму у којој је зарадио свој први динар: Гобељић нови власник ИМР

Е. В. Н.

21. 10. 2019. у 20:14

Враћа се у фирму у којој је зарадио свој први динар: Гобељић нови власник ИМР

Фото Игор Маринковић

Повериоци фирме из Раковице прихватили понуду Института за изградњу града и "Хемпра". Предузеће продато за 1,1 милијарду динара. Нови власник из пепела подигао "Агромеханику" из Бољевца

ИНДУСТРИЈА мотора Раковица добила је новог власника. Овај некадашњи производни гигант продат је за 1,1 милијарду динара конзорцијуму две београдске фирме - Института за изградњу града и акционарског друштва "Хемпро" из Београда, који је у већинском власништву бизнисмена Звонка Гобељића.

Одлуку о продаји ИМР донео је одбор поверилаца, пошто је купац понудио мање од половине процењене вредности. Наиме, Агенција за лиценцирање стечајних управника је 30. септембра организовала продају ИМР-а методом јавног прикупљања понуда.Вредност Индустрије мотора процењена је на 2,9 милијарди динара. Одбор поверилаца, две недеље касније, одлучио је да прихвати понуду у висини од 1,1 милијарду динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић решен да доведе Фолксваген: Награбусио је Алтмајер колико ћу га гњавити

Индустрија мотора Раковица својевремено је упошљавала више од 7.000 радника. У стечају је од 4. априла 2017. године. У имовину ИМР спада седам погона, магацини, складишта површине 75.997 квадратних метара, и други објекти. Реч је о пословном комплексу од 47 објеката. ИМР има и два издвојена комплекса у Чајетини, а продајом је обухваћена и целокупна опрема фабрике, алати и захлихе материјала, као и "Институт ИМР" и постојећа потраживања.

Вест да је Гобељић постао нови власник ИМР, међу ветеранима ове компаније прихваћена је са одушевљењем. Како "Новости" сазнају, Гобељић је као шеснаестогодишњак свој први динар зарадио управо у ИМР. Он је сваког лета преко омладинске задруге радио у погонима овог некадашњег гиганта. Према нашим сазнањима, у ИМР се надају да ће нови власник повезати ИМР са "Агромехаником" из Бољевца, коју је повратио буквално из понора и од ње направио респектабилну фирму. Наши извори тврде да осим обнове привредних активности у круговима ИМР у наредним годинама могло би да се нађе још много занимљивих садржаја, поготово што се покрај његових обода гради Булевар патријарха Павла као будућа жила куцавица овог дела српске престонице.

Иначе, претходна продаја ИМР, у мају ове године, била је неуспешна. И тада је заинтересовани купац - "Лили дрогерија" понудио мање од половине процењене вредности, али свега 354 милиона динара. То је био једини заинтересовани купац који се одазвао стечајном управнику ИМР на обавештење које је послао на адресе 30 фирми. Међутим, о овој понуди одбор поверилаца није се ни изјашњавао, те је продаја проглашена неуспешном.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Влада прописала тарифу - познато колико ће државу коштати бесплатна одбрана адвоката

БАСЕН

У фабрикама Раковичког басена некада је радило и 20.000 људи. Данас се на месту некадашњег произвођача гума "Рекорд" "шепури" велики тржни центар. На месту других гиганта углавном су напуштене хале. "Југострој" одавно не постоји, ДМБ је и даље у стечају, а ИМР је, овај пут, добио шансу да започне нови живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miki-Zg

21.10.2019. 20:51

Da li netko zna što će na toj velikoj lokaciji biti ? -sumljam privredni objekti ?Dobro poznajem taj bivši radnički dio BG. -Rakovice !