Из Краљева за Беч и Солун: Са аеродрома Морава крећу прве линије

Танјуг

18. 10. 2019. у 16:50

Из Краљева за Беч и Солун: Са аеродрома Морава крећу прве линије

Фото: Танјуг

На обе линије ваздушни саобраћај ће се одвијати три пута недељно
Са Међународног аеродрома "Морава" у Краљеву ускоро ће кренути прве авио-линије за Беч и Солун, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Одлуку о проглашењу линије од јавног интереса у ваздушном саобраћају донела је Влада Србије.

На обе линије ваздушни саобраћај ће се одвијати три пута недељно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Планирају да запосле до 300 радника: "Желвоз 026" нуди спас за "Гошу"

Први летови са аеродрома "Морава" кренуће у децембру, на линији Краљево-Беч-Краљево, након што на јавној набавци буде изабрана компанија која ће саобраћати на овој линији од јавног интереса.

Летови на линији за Беч одвијаће се од 1. децембра 2019. године до 31. децембра 2021, док ће се летови за Солун одвијати сезонски, у периоду од 10. марта до 15. октобра 2020. и у периоду од 10. марта до 15. октобра 2021.

Одлуке о проглашењу линије од јавног интереса доносе се за линије које су значајне за саобраћајно повезивање и бржи развој недовољно развијених региона у Републици Србији, а за које не постоји комерцијални интерес за редован авио-превоз.

Опслужно подручје Аeродрома "Морава", поред округа у централној Србији, обухвата и део БиХ, односно Републику Српску и Црну Гору, а процењује се да ту живи око три милиона људи.

Према анализама које су рађене за потребе успостављања линија од јавног интереса, у овом тренутку у Србији послује око 450 компанија из Аустрије које запошљавају више од 13.000 људи, док компаније у потпуном или делимичном власништву грчких држављана запошљавају више од 25.000 радника у Србији.

"Аеродроми Србије", као оператер на Аеродрому "Морава", спремни су за почетак обављања редовног авио-саобраћаја.

Влада Србије обезбедила је неопходна средства за ове две линије од јавног интереса за ову и наредне две године, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације