Од Београда до Новог Сада за пола сата од јесени 2021. године

З. Р.

17. 10. 2019. у 00:31

Од Београда до Новог Сада за пола сата од јесени 2021. године

Деоница од Београда до Старе Пазове Фото Танјуг

Министарка Михајловић обишла радове на прузи од Београда до српске Атине

РАДОВИ на две деонице брзе пруге од Београда до Новог Сада биће завршени до јесени 2021. године. То је најавила министарка грађевинарства Зорана Михајловић и подсетила да ће се тада између ова два града возом путовати 30 минута.

Обилазећи радове на изградњи брзе пруге Београд - Будимпешта, на деоници Београд центар - Стара Пазова, Михајловићева је истакла да је изградња брзе пруге највећи и највреднији инфраструктурни пројекат у југоисточној Европи. Укупна вредност радова на територији Србије и Мађарске је око четири милијарде евра, од чега око две милијарде евра у нашој земљи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Си-Ен-Ен о Ер Србији, на стогодишњицу компаније: Век највећег регионалног авиопревозника, опстанак упркос свему

- Радови на деоници од Старе Пазове до Новог Сада одвијају се у уговореним роковима, а за деоницу од Новог Сада до Суботице потписани су комерцијални и финансијски уговор - рекла је Михајловићева. - Почетак радова се може очекивати у фебруару или марту 2020.

Овим пројектом Србија се укључила у глобалну кинеску иницијативу "Један појас, један пут", као једна од првих земаља које су са НР Кином потписале меморандум у вези с овим пројектом. Михајловићева је рекла да је на првом делу деонице Београд центар - Стара Пазова, од станице Београд центар до Земуна, изведено око 40 одсто радова, а да ће се од децембра радити на свим деловима трасе истовремено.

- Хвала кинеским и српским железницама што се радови изводе 24 сата дневно да би се испоштовали рокови, а посебно је важно што ће бити изведени по европским стандардима, што проверава нотификационо тело - рекла је Михајловићева.

Мирољуб Јефтић, в. д. генералног директора "Инфраструктуре железнице Србије", казао је да је урађена сертификација свих материјала који ће се користити за изградњу пруге и да се посебна пажња посвећује безбедности саобраћаја, где се користе најмодернији технички системи.


ВРЕДНОСТ 350 МИЛИОНА ДОЛАРА

ПРУГА Београд центар - Стара Пазова дуга је 34,5 километара и део је пројекта изградње пруге за велике брзине до 200 километара на сат, између Београда и Будимпеште. Извођач радова је кинески конзорцијум "Чајна рејлвеј интернешенел" и "Чајна комјуникејшенс констракшен компани", а вредност уговора за ову деоницу пруге износи 350,1 милион долара.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Baneton

17.10.2019. 02:15

Vucic ko del boj! Sledece godine ovo sledece godine ono... sledece godine u ovo vreme bicemo milioneri ...

Posmatrač

17.10.2019. 07:30

Pa ta zena je polupismena... "notifikaciono telo"...?!?!? Dokle ce se vise ruziti srpski jezik???

Kojic D Brana

17.10.2019. 14:37

Brze Pruge Srbije su gradjene i pre sankcija. Onda su natovci uveli sankcije i zaustavili projekat. Sada su i Kinezi i Rusi u igri pa mozemo da zavrsimo projekat.