Од 1.јануара забрањене пластичне кесе: Знате ли колико ће вас коштати папирне?

Е. Б. ТАЛИЈАН

17. 10. 2019. у 10:52

Од 1.јануара забрањене пластичне кесе: Знате ли колико ће вас коштати папирне?

Depositphotos

Шта потрошаче у српској престоници очекује када се 1. јануара укине употреба пластичних кеса

ТРГОВИНСКИ ланци у престоници спремни су да почну са применом одлуке Скупштине града којом се забрањује употреба пластичних кеса у продавницама од 1. јануара наредне године у циљу заштите животне средине. Београд се међу првима у Европи одлучио на тај корак, а у Војводини до краја 2020. треба да утврде сличне мере.

Од када је, пре две године, кренула кампања за смањење потрошње пластичних кеса и када су трговци почели да их наплаћују, грађани су негодовали због додатних трошкова, али су се брзо снашли. Многи су навикли да са собом носе веће торбе или цегере, што ће, вероватно, постати пракса већине од наредне године ако желе да уштеде неки динар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Некада је све врвело од купаца и продаваца, а тезге биле крцате робом: Зашто данас бувљаци одумиру?

Међу првима у Србији компанија "ДМ" је 14. октобра повукла пластичне кесе из продаје у свим објектима. Купци у њиховим дрогеријама могу пронаћи папирну кесу од 15 динара, малу трајну торбу израђену од рециклиране пластике за 99 и велику за 129 динара. Памучна трајна торба је 199 динара, али потрошачи добијају доживотну гаранцију, што значи да је могу заменити уколико се поцепа или оштети.

УПОТРЕБА СМАЊЕНА 80 ОДСТО ГОДИШЊА потрошња пластичних кеса у Србији износила је око две милијарде, док пре две године није почела кампања за смањење њихове употребе и наплата. Коришћење је сада смањено за 60 до 80 одсто.

- Данашњи купци су свеснији потребе за избацивањем пластичних кеса из продаје него што је то био случај раније и мотивисани су да промене своје навике - каже, за "Новости", Предраг Петровић, члан управе "ДМ" дрогерије за Србију и Северну Македонију.

У продавницама компаније "Делез" - "Макси", "Темпо" и "Шоп&Гоу", у Београду и широм Србије потрошачима ће од 1. јануара бити на располагању цегери, папирне и биоразградиве кесе за вишекратну употребу, а на воћу и поврћу и врећице за вишекратну употребу.

"Меркатор С", у чијем су саставу "Меркатор", "Рода" и "Идеа", стандардне пластичне кесе већ је заменио танким биоразградивим.

- Од наредне године купцима у престоници понудићемо еколошки боља решења, платнене цегере и квалитетније биоразградиве кесе за вишекратну употребу - каже, за "Новости", Марко Влаховић, координатор за комуникације "Меркатора С".

И у "Универекспорту" се припремају да 1. јануара изађу са својом понудом, а у продаји већ имају еколошки прихватљиве алтернативе, биоразградиве кесе за вишекратну употребу и платнене цегере.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

MILOŠ

17.10.2019. 11:33

treba da bude 115 dinara, jedino tako ćemo uspeti da se malo zaštitimo od silnog zagađenja.

ekologija nema cenu

17.10.2019. 11:42

dok elektrane I drugi zagađivaci uništavaju srbiju narod u tako zagađenoj srbiji mora da placa kesu papreno nije se ovoga neko setio zbog ekologije nego nameta na narod prvih mesec dana ce biti 15 dinara a posle šest meseci 50 dinara plus štto ce svaki artikal poskupeti za toliko koliko košta papirna kesa jer ce njima neko uzimati novac za to a znamo ko ce ik uzimati novac kao za pvc ambalažu kada bi se otkupljivala za 10 din po flaši nigde ne bi bilo bacenih flaša a prizvođaci pica su uracu

Dragan paja

19.10.2019. 13:21

@ekologija nema cenu - Imao cegere ko sto je bilo nekada pa poneses lepo u dragstor.

Papirus

17.10.2019. 13:04

Kao sacuvace se priroda od plasticnih kesa a sve drugo ostaje u plasticnoj ambalaži koja ce se i dalje bacati kao sto su i kese. Ne vidim logiku pogotovo sto se nude u zamenu papirne kese zbog kojih ce se seci drvece a mi placati unistavanje suma placajuci papirne kese. Pametnom dosta.

Srbomir

17.10.2019. 16:22

Nismo znali koliko će nas koštati papirne kese a ne znamo ni posle čitanja ove vesti.

Baja

19.10.2019. 19:44

Niko potrošaču ne može zabraniti da sa sobom nosi daleko kvalitetniju i izdržljiviju plastičnu kesu koja je dugotrajna, za razliku od djubreta koje nam naplaćuju.