Грађевина гура привредни раст

Д. И. К.

16. 10. 2019. у 00:25

Грађевина гура привредни раст

Фото Танјуг

Добре оцене Србије после још једне посете мисије ММФ-а; Рекордно ниска незапосленост, зараде 7,3 процента реално расле

ЕКОНОМСКИ резултати Србије су и даље веома добри, уз пад незапослености на рекордно ниске нивое и очекивано убрзање привредног раста на четири одсто у 2020. години, оценила је, по окончању још једне посете Србији, мисија Међународног монетарног фонда, коју је предводио Јан Кес Мартејн.

Министар финансија Србије Синиша Мали истакао је јуче, на заједнички уприличеној конференцији за новинаре, да је ММФ задовољан напретком реформи и постигнутим резултатима у Србији и да је остао при пројекцији привредног раста од три и по одсто за ову годину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали: Повећање плата у јавном сектору 8 до 15 одсто


- Додатни импулс расту БДП-а даће грађевинарство, на шта указују и подаци о издатим грађевинским дозволама и подаци о уговореним пословима, на основу чега се очекује раст овог сектора и изнад 20 одсто у последња два квартала - истакао је Синиша Мали.

Реалан раст зарада у првој половини ове године је, према речима министра финансија, износио 7,3 одсто, и превасходно је вођен растом зарада у приватном сектору.

- На стабилним смо ногама, наше јавне финансије су апсолутно консолидоване - рекао је Мали.

Према његовим речима, Влада Србије ће за десетак дана изнети предлог буџета за 2020. годину.

- Биће то развојни буџет - најавио је министар. - Већ имамо списак пројеката које ћемо наставити да радимо. Обезбеђена су средства за Моравски коридор, за деоницу Појате - Прељина, за изградњу ауто-пута Београд - Сарајево, за изградњу деонице Рума - Шабац - Лозница, затим за деоницу Обреновац - Љиг, Сурчин - Обреновац, Нови Београд - Сурчин, за београдску обилазницу, односно завршетак деонице од Остружнице до Бубањ потока, брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума и даље велике инвестиције у железнице - рекао је Мали.

Према његовим речима, планиран је одржив дефицит опште државе у 2020. години од 0,5 одсто БДП.

- Тај ниво дефицита нам обезбеђује континуирано смањење учешћа јавног дуга у нашем БДП-у - објаснио је министар. - Осим тога, договорили смо се да идемо на даље смањење пореза на рад са 62 одсто на 61 одсто, како би привреда била још конкурентнија.

Министар је подсетио да је у првих девет месеци остварен суфицит републичког буџета у износу од 49,9 милијарди динара, што је за 63,2 милијарде динара боље од планираног.

- Управо због тога смо и имали ребаналс буџета - напоменуо је Мали. - Тај вишак новца смо усмерили ка већим капиталним инвестицијама, ка повећању плата у јавном сектору и ка исплати једнократне помоћи пензионерима.

Србија је, према његовим речима, на прагу још једне рекордне године по висини директних страних инвестиција. За првих седам месеци оне су биле 2,3 милијарде евра, што је за 43 одсто више него у истом периоду лане.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нова шанса за Србију? Фолксваген одустао од изградње фабрике у Турској


Говорећи о циљевима актуелног аранжмана са ММФ-ом, он је подвукао да се они редом испуњавају, а то су увођење индексације пензија, усвајање пакета закона за развој тржишта капитала, реформа Пореске управе, боље управљање капиталним пројектима и фискалним ризицима.

Шеф мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн наглашава да су добри фискални резултати настављени у прва три квартала 2019, да је на нивоу опште државе забележен суфицит у периоду од јануара до августа, и да јавни дуг наставља да пада, док су приноси на државне обвезнице достигли рекордно ниске нивое.

Конференцији је присуствовала и вицегувернерка Народне банке Србије Ана Ивковић, која је истакла да је и током ове мисије заједничка оцена да је инфлација ниска и стабилна, те да се то очекује и за наредни период.


НОВА ШАНСА ЗА "ФОЛКСВАГЕН"

МИНИСТАР финансија Синиша Мали је, поводом одлуке "Фолксвагена" да одложи изградњу фабрике у Турској, изјавио да би за нашу земљу било од великог значаја када бисмо успели да привучемо ту инвестицију.

Али не може ништа више да каже, јер Србија треба да покаже да је поуздан партнер и да не даје олако информације о тако великим инвестицијама. Мали је истакао да су такве инвестиције увек предмет озбиљних анализа и преговора. Управни одбор немачког "Фолксвагена АГ" одложио је одлуку о изградњи новог погона у Турској због војне акције Анкаре у Сирији.


ПОНУДЕ ЗА КОМЕРЦИЈАЛНУ

- Тренутно се ради детаљна анализа пословања Комерцијалне банке. До 2. децембра 2019. године очекујемо и обавезујуће понуде и тада ћемо знати да ли смо пронашли стратешког партнера за Комерцијалну банку - рекао је Мали, додавши да очекује да понуду доставе сва четири понуђача која су већ послала необавезујуће понуде за ову банку.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Goran ali ne Bot

16.10.2019. 04:17

Problem je što kroz građevinu peres novac od kriminala danas. Uz blagoslov države naravno.