Више новца за друго и пето дете

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

уторак, 15. 10. 2019. у 16:00

Више новца за друго и пето дете

Фото Д. Дозет

Славица Ђукић Дејановић: За стимулисање рађања у буџету за 2020. годину планирана већа средства

СВАКУ породицу у Србији која добије друго дете држава ће од наредне године додатно стимулисати. Тако ће уместо две године, како је сада, они убудуће добијати родитељски додатак у износу од 10.000 динара месечно можда чак и дупло дуже, најавила је Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Према њеним речима, ако се у породици роди пета беба, добиће највероватније исте оне услове као и четврта, односно до десете године по 18.000 динара месечно.

Подаци Завода за статистику показују да је по реду рођења у прошлој години било највише прве деце у породици - 30.327 или 47,4 одсто и другорођене 22.870, тачније 35,7 процената, док је породица које су добиле пето дете било свега 33.

- Буџет за стимулисање рађања прошле године био је 500 милиона, а ове године је 650 милиона динара - каже министарка. - У наредној ће износ бити и већи. Уз досадашње мере, у само првих девет месеци ове године, у Србији је рођено 356 беба више него прошле године. Зато ће буџетом за 2020. годину бити предвиђено издвајање више новца за помоћ родитељима који добију друго и пето дете.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У СВИМ ДОМОВИМА ЗДРАВЉА У СРБИЈИ: Почиње вакцинација против грипа

За Славицу Ђукић Дејановић је ово први оптимистичан податак и она наводи да се највише беба рађа у највећим центрима, где живи највећи број младих.

- У последње три године је све већи број жена које рађају, а запослене су - истиче министарка. - Такође, међу мајкама које имају троје деце, свака четврта има факултет. У Србији има и око 130.000 самохраних родитеља, а многи од њих и не знају своја законска права, рецимо, да радно време не мора бити фиксно, да може да се бира смена, да може да се ради од куће. Истраживање је показало да не треба мењати нормативу, већ да треба едуковати запослене.

Јасмина Михњак, из удружења "Бебац", каже да се јако дуго прича о променама, али без неких конкретних решења.

- Надлежни су негде и признали своју грешку и увидели какве је лоше ефекте донео Закон о финансијској подршци породицама са децом - истиче она. - Међутим, након разних спекулација, након разних обећања и даље није дошло до измене тих спорних тачака које су оштетиле бројне породице у Србији.

Она наглашава да је последњи састанак родитељских удружења и надлежних одржан још у јуну. Тада је обећано да ће за око месец дана бити нови састанак са конкретним изменама закона, али се то још није догодило.

- Надам се да неће изменити прописе, а да се пре тога не консултују са родитељима, пошто први пут када се то догодило није добро испало - каже наша саговорница.


OШTEЋЕНЕ

ЗА више од 13.000 мама, месечна накнада за породиљско и трудничко боловање умањена је, спорним одредбама Закона о финансијској подршци породицама са децом, за по неколико хиљада динара. У зависности од дебљине коверте у време док су радиле, појединим женама примања су сада нижа и за 20.000 динара. Највећи број њих је оштећен одредбом којом се за обрачунавање током одсуства рачуна приход мајке у последњих 18 месеци, а не 12, како је било по старом закону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Motkom

16.10.2019. 06:22

svoje laži i manipulisanje radi lične koristi upotrebljavate za najplemenitiju stvar, a to je roditeljstvo. treba da vas je sramota

Bs

11.03.2020. 22:33

Jer moše neko da da odgovor na pitanje molim. Dali 5 dete rodjeno 2019 godini ima pravo,?