За бољи производ 40 милиона евра

С. Б.

уторак, 15. 10. 2019. у 18:30

За бољи производ 40 милиона евра

Циљ програма је повећање конкурентности Фото Н. Фифић

Максимална вредност инвестиције милион евра. Из ИПА фондова 15 одсто бесповратно

МАЛА и средња предузећа у Србији вољна да инвестирају како би била безбеднија за животну средину и своје раднике, и на крају испоручивала квалитетнији и сигурнији производ, на располагању имају 40 милиона евра вредну кредитну линију Европске банке за обнову и развој. У Србији се она пласира преко Уникредит и Интеза банке, а ИПА фондови обезбеђују 15 одсто бесповратних средстава. Фирме их добијају након успешно завршене инвестиције.

Циљ програма је повећање конкурентности наших фирми и средства треба да им помогну да испуне једну или више ЕУ директива. Одобрава се зајам за инвестицију до милион евра, без пореза на додату вредност. Грант, бесповратно, износи 15 одсто улагања. Предузеће може да рачуна и на техничку подршку тима састављеног од локалних и међународних експерата.

Прочитајте још - Малим и средњим предузећима доступно 740 милиона евра кредита

- Унапређујемо приступ финансијским средствима и услове пословања - истакла је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра привреде. - Ове године из буџета смо, кроз три програма, пласирали 2,2 милијарде динара. Средства су стигла до 1.000 корисника. Потребе малих и средњих предузећа су још веће, па је потребно банкарске услуге учинити приступачнијим. Има још много да се ради како би предузећа у различитим фазама развоја имала различите начине финансирања.

ЕБРД очекује да ће 60 одсто средстава бити усмерено на инвестиције у зелену економију, која ће значити уштеде енергије и мању емисију угљен-диоксида.

- Прикључењем ЕУ Србија има много могућности за трговину, али за предузећа то значи и терет, јер морају бити конкурентнија - истакла је Жужана Харгитаи, регионални директор ЕБРД за Западни Балкан. - Ове године ћемо у Србији пласирати укупно 500 милиона евра. Више од 70 одсто ће ићи приватном сектору. Знање и инвестиције нису довољни. Потребно је и стимулативно окружење. Са надлежнима две године радимо на унапређењу инспекција.

НОВЕ МАШИНЕ

ЗА програм су погодне све иневстиције које значе усклађивање са једном или више ЕУ директива. То значи да је могуће финансирати нове машине, опрему, производне линије, нове бојлере, расхладне системе, нове објекте, камионе, постројења за пречишћавање отпадних вода...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације