Само удружене жене опстају на имањима

Е. Б. Т.

15. 10. 2019. у 07:55

Само удружене жене опстају на имањима

Фото Танјуг-АП

Међународни дан жена на селу обележава се данас, 15. октобра

МЕЂУНАРОДНИ дан жена на селу обележава се данас, 15. октобра, а ова популација је једна од најрањивијих група у погледу остваривања права у свим областима јавног и приватног живота. Последњих година пољопривреднице се све више едукују и удружују да би опстале и остале на својим имањима.

Драгица Јаковљевић (46), земљорадница из Осечине, у разговору за "Новости" истиче да заједнички наступ на тржишту обезбеђује бољу позицију на њему. Зато је она пре две године основала удружење "Креативна Подгорина", које окупља двадесетак чланова.

- Ту су и жене и мушкарци, али и деца из наших породица, јер је идеја да направимо нешто да би млади имали будућност и остали овде - објашњава Драгица, и додаје да огроман потенцијал у њиховом крају лежи у самониклом лековитом биљу.

Наводи да свако од чланова удружења има неки свој производ, али нема сталну, нити велику продају.

- Осмислили смо начин како да боље прођемо на тржишту и направили неколико производа којих нема у понуди у Србији - каже Драгица. - Међу њима су туршија од чичоке (врста дивљег сунцокрета) и сирће од дивљих јабука с мешавином самониклог лековитог биља. Ја имам икебану од тих биљака у коју уграђујем све традиционалне производе из овог краја - шљивани колачић, слатко од различитих врста дивљег воћа...

Прочитајте још - ДАН ЖЕНА: Кад нема Солуна и Трста, добар само и цвет

Додаје да људи имају потенцијала и да су веома креативни, али да је дуг пут до конкурентног производа на тржишту. Сада траже начин да дођу до инвестиција и знања.

Један од модела за обезбеђивање адекватне едукације је и путем пројеката намењених економском оснаживању жена. Недавно су четири невладине организације добиле по три и по милиона динара намењених унапређивању знања и вештина за 520 жена из руралног подручја, како би могле да приступе тржишту рада.

- Ми ћемо та средства искористити за едукацију 120 пољопривредница из нашег округа и за њихово умрежавање - каже, за "Новости", Јелена Ружић, председница Удружења жена Колубарског округа. - Научићемо их да пишу пројекте, израђују бизнис-планове, користе модерне технологије за промовисање својих производа и изврше њихову стандардизацију. Помоћи ћемо им да оснују организацију путем које ће потом да заступају своје интересе.



Она истиче да ће пољопривреднице добити и веб-платформу како би се међусобно повезале и промовисале своје производе, а онлајн продавница ће омогућити да купци од њих могу директно да поручују робу.

НЕЗАПОСЛЕНЕ

ЖЕНЕ чине 55 одсто незапосленог руралног становништва и 74 процента неплаћених, помажућих чланова пољопривредних газдинстава. Њихов положај је знатно неповољнији у јужној и источној Србији.

ВЕЋИНА БЕЗ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

- ПРЕМА последњем истраживању које је урадио УНДП, 70 одсто пољопривредница није у могућности да исплаћује порезе и доприносе и због тога нема здравствене књижице, а само четири одсто поседује одређену механизацију - истиче, за наш лист, Јелена Ружић, председница Удружења жена Колубарског округа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације