РОБНА кућа "Беко" у београдској Кнез Михаиловој улици продата је у марту. Новац ће ускоро стићи и до акционара овог предузећа, које је у стечају. На рачуне бивших радника, њихових наследника, али и ПИО и Акцијског фонда, између 15. и 25. октобра лећи ће око 540 динара по акцији.

После измирења поверилаца некадашње Београдске конфекције, у стечајној маси остало је неколико некретнина. Највреднија, робна кућа у центру Београда, продата је из јубиларног 30. покушаја, у марту ове године, и то за 2,9 милиона евра. Купопродајна цена, после измирења пореза, дели се на 543.120 акција.

- Исплата вишка деобне масе, након уновчења непокретности у Кнез Михајловој улици, планирана је у периоду од 15. до 25. октобра - чули смо Зорана Каличанина, стечајног управника. - И то када буду реализоване све претходне законске процедуре и исплаћен порез на приходе од капитала за око 5.000 акционара, односно наследника акционара и правних следбеника. Извршиће се исплата у висини од 638,

53 динара бруто по акцији умањено за 15 одсто пореза на приходе од капитала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСАО ЗА JOШ 1.200 ЉУДИ: ПКЦ компанија најавила улагања од 20 милиона евра

Када се све сабере акционарима би требало да легне око 2,5 милиона евра. Од "Бека" је остала још неколико непокретности. Имају објекте у Врбасу, Бајиној Башти и Модричи.

- Планира се уновчење имовине која је део стечајне масе стечајног дужника, у складу са Законом о стечајном поступку, по коме се води стечајни поступак над стечајном масом Београдске конфекције "Беко", и то одмах када се за то буду стекли услови, тј. када буду завршени судски и управни поступци који онемогућавају уновчење преостале имовине стечајне масе у овом тренутку - објашњава Каличанин.


ЧЕКАЈУ

БИВШИ радници, сада акционари, дуго су чекали да им стигну прве паре од продаје некадашње фирме. Дочекали су их септембра прошле године, а повериоци су били намирени још 2009. године. Сада после сваке нове продаје ишчекују припадајући део.