ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

СЛОВЕНИЈА не жели да руска "Фортенова" као наследница царства Ивице Тодорића "Агрокора", прикључи "Меркатор" све док се не донесе одлука о будућности словеначког трговачког ланца. Наиме, све се чешће чује да "Фортенова" има план да "Меркатор" подели на више делова, тако да се из Загреба управља "Меркатором" који послује у Србији и БиХ, док би за словеначки и даље управа била у Љубљани.

Прочитајте још: "МЕРКАТОР С" ТРАЖИ КУПЦА: Продајом здања у новом Београду чисте дугове

Из "Фортенове" се не изјашњавају, а извори из словеначке владе тврде да је реч о плану на којем се интензивно ради и по којем сам "Меркатор" не би више имао готово никаквог утицаја на пословање компаније у Србији, где остварује и најбоље резултате. Највише би у том случају, сматрају Словенци, изгубили њихови добављачи, који годишње остваре зараду од 500 милиона евра, а претпоставља се да би у новој подели карата били ангажовани и нови добављачи.

Словеначки министар привреде Здравко Почивалшек, састао се у среду са представницима "Фортенове" и руске Сбербанке и затражио да се словеначким добављачима да ће и даље снабдевати "Меркатор" без обзира одакле ће се управљати компанијом. Ако добију гаранцију да ће наставити испоруке роб, словеначка влада неће имати ништа против да се "Меркатора" прикључи "Фортеновој групи".

Прочитајте још: "Меркатор" продаје објекте да смањи дуг

НАШ ДЕО

ДОБРО упућени у процесе у "Меркатору" на територији Србије мисле да неће бити препреке да "Фортенова" преузме управу, што би могло да отвори шансу да домаћи бизнисмени преузму ланац који у нашој држави чине "Меркатор", "Идеа" и "Рода".