Најниже трошкове грејања ове зиме имаће домаћинства која се греју на дрва, следе грејање на природни гас, на угаљ и на пелет, ТА пећи, а најскупље ће бити грејање на струју грејним телима и котловима за етажно грејање, као и грејање на пропан бутан гас и лож уље, саопштила је данас Агенција за енергетику Републике Србије (АЕРС).

За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадрата и с температуром од 20 степени ,16 сати дневно у целом стану и 180 дана потребно је око 9.000 кWх, а АЕРС је направио рачуницу за више врста енергената.

У подручјима Србије где се огревно дрво може набавити по нижим ценама, на пример за 4.650 динара по кубику, грејање за сезону коштаће 38,3 хиљада динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Raniji start sezone: Evo u kojim gradovima je počelo grejanje

За оне који користе скупље огревно дрво, рецимо по цени од 6.350 динара по кубику, трошкови грејања биће око 62.000 динара.

За грејање током целе зимске сезоне треба издвојити 42 хиљаде динара, утврдио је АЕРС према просечној цени природног гаса у Србији, а предност овакве врсте грејања је конфор који тај енергент пружа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRIPREMA ZA GREJNU SEZONU: Funkcionalne probe u toku

Трошкови грејања на угаљ у овој сезони биће између 48.000 и 52.000 динара, док ће грејање на пелет коштати око 60 хиљада динара, ако се користе пећи конструисане за ту врсту горива.

Грејање за домаћинства која користе термоакумулационе пећи износиће од 48 хиљада динара, под условом да се искључиво користи јефтинија ноћна електрична струја, док трошкови могу да нарасту и до 69.000 динара.

Највеће трошкове за грејање ове зиме имаће домаћинства која користе струју директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас или лож уље и њима ће трошкови бити између 120.000 (лож уље) и 128.000 динара (електрична енергија), објавио је АЕРС.