Почели да монтирају камере на ауто-путу Београд - Ниш (ВИДЕО)

З. Радовић

09. 10. 2019. у 16:00

Почели да монтирају камере на ауто-путу Београд - Ниш (ВИДЕО)

Фото: Ж. Кнежевић

"Путеви Србије" на деоници Београд - Ниш постављају видео-надзор који ће се користити од 15. октобра. Снимање би требало да спречи возаче који беже

ТОКОМ прошле године чак 6.154 возача нису платила путарину на коридорима. Штета због избегавања "друмарине" и уништавања заштитне ограде је процењена на око 500.000 евра! Јавно предузеће "Путеви Србије" у среду је почело са постављањем 56 камера дуж ауто-пута Београд - Ниш, које би од 15. октобра, осим снимања брзине кретања аутомобила, требало да "скенирају" и бахате шофере који на разне начине покушавају да саобраћајнице првог реда користе бесплатно.

Прочитајте још: Погледајте како из ваздуха изгледа будућа обилазница око Београда (ВИДЕО / ФОТО)

Најчешћи модели за бег које користе је непрописна вожња иза аутомобила који је уредно платио путарину и бег кроз "дивље излазе" разграђивањем заштитне еластичне ограде. Возачи теретних возила заменом магнетних картица са колегама скраћују пређене релације и на тај начин мање плаћају путарину. Један од модела преваре је и заобилажење наплатних станица вожњом у супротном смеру или полукружним окретањем на ауто-путу у отвореном систему наплате путарине.

Прочитајте још: За "Ипсилон" 330 милиона

- Несавесни возачи, осим што причињавају материјалну штету, угрожавају безбедност учесника у саобраћају на ауто-путу - истичу у "Путевима Србије". - Један од циљева који желимо да постигнемо постављањем видео-надзора на деоници ауто-пута од Београда до Ниша је регистровање свих возила која се укључе у систем наплате путарине, а не појаве се на излазној наплатној станици. Камере ће бележити овакве ситуације и подаци ће се сливати у централизовани систем, одакле ће се даље њима управљати у складу са процедурама.

Међу онима који беже је највише возача путничких возила. Злоупотребом замене картице и бегом на дивљим излазима највише се служе возачи теретњака и шлеп служби, самим тим што је путарина за њих скупља, па је и "уштеда" већа.

У оквиру Сектора за наплату путарине, формирано је Одељење за надзор чији је задатак да спречи све видове злоупотреба, запослених и учесника у саобраћају. Служба теренске контроле у свом саставу има мобилну екипу, која у појасу наплате путарине региструје злоупотребе. Након утврђивања прекршаја, Одељење за надзор наплате путарине подноси МУП Србије пријаве са релевантним доказима, по којима надлежни органи касније поступају.

Злоупотребе региструју и инкасанти на самој наплатној станици, када возачи побегну, најчешће непрописном вожњом иза возила које је уредно платило путарину.


Фото: Ж. Кнежевић

"БЕСПЛАТНО"

ПРОШЛЕ године је ауто-путеве бесплатно користило 6.154, док је од јануара до августа ове године, забележено 4.344 "одбеглих" са наплатних станица. У првих осам месеци ове године готово је дуплиран број злоупотреба заменом магнетних картица. Лане је ова неправилност утврђена код 72 учесника у саобраћају и то 272 пута, а за првих осам месеци ове године откривенa су 93 шофера који су картице злоупотребили чак 527 пута. Кроз дивље излазе је лане "одбегло" 18 учесника у саобраћају, док су вожњом у супротном смеру плаћање путарине избегле две особе. У првих осам месеци ове године, кроз дивље излазе изашло је 40 возила.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Boki

09.10.2019. 16:05

Sredite auto puteve da ljudi ne ginu,a radare postavite tamo gde je potrebno,kao u Evropi.A ne da ovako samo pokazujete da su kazne bitne.

Анти Антифа

09.10.2019. 18:38

У Аустрији и Мађарској вињета за 10 дана корипћења свих аутопутева је 10 евра. Да једном прођеш од Београда до Новог Сада и назад (око 80 км тј. 160 км) треба ти 8 евра.

Horhe

10.10.2019. 19:26

@Анти Антифа - U Kataloniji za putnicka vozila 100 km autoputa 21€, pa ko voli nek izvoli.

5C

09.10.2019. 18:39

Vidite,te kamere mora neko da odrzava,obradjuje podatke,proda itd.Neko je dao pare nekom funkcioneru i on je postavio kamere-neke strane kompanije koja ce da dobije dobar dio od kazni koje naplati drzava Srbija.

Miki

09.10.2019. 22:34

Udjite malo na internet i ukucajte naziv ove firme sa kamiona "TM inzenjering" Videcete da je ona vec godinama "jedini" ponudjac za sve poslove "Puteva Srbije" Ne treba biti mnogo pametan,da se vidi da je po sredi zesca mutljavina

Maksa

11.10.2019. 18:21

Slovenija 30 dana 30 e, pa se niko ne buni.Prodjite kroz Austriju, hiljade kamera ne znate koja sta snima a ogranicenjasvakih par km.ali dokazano da se covek buni pa i da ne zna zasto.