ТОКОМ прошле године чак 6.154 возача нису платила путарину на коридорима. Штета због избегавања "друмарине" и уништавања заштитне ограде је процењена на око 500.000 евра! Јавно предузеће "Путеви Србије" у среду је почело са постављањем 56 камера дуж ауто-пута Београд - Ниш, које би од 15. октобра, осим снимања брзине кретања аутомобила, требало да "скенирају" и бахате шофере који на разне начине покушавају да саобраћајнице првог реда користе бесплатно.

Прочитајте још: Погледајте како из ваздуха изгледа будућа обилазница око Београда (ВИДЕО / ФОТО)

Најчешћи модели за бег које користе је непрописна вожња иза аутомобила који је уредно платио путарину и бег кроз "дивље излазе" разграђивањем заштитне еластичне ограде. Возачи теретних возила заменом магнетних картица са колегама скраћују пређене релације и на тај начин мање плаћају путарину. Један од модела преваре је и заобилажење наплатних станица вожњом у супротном смеру или полукружним окретањем на ауто-путу у отвореном систему наплате путарине.

Прочитајте још: За "Ипсилон" 330 милиона

- Несавесни возачи, осим што причињавају материјалну штету, угрожавају безбедност учесника у саобраћају на ауто-путу - истичу у "Путевима Србије". - Један од циљева који желимо да постигнемо постављањем видео-надзора на деоници ауто-пута од Београда до Ниша је регистровање свих возила која се укључе у систем наплате путарине, а не појаве се на излазној наплатној станици. Камере ће бележити овакве ситуације и подаци ће се сливати у централизовани систем, одакле ће се даље њима управљати у складу са процедурама.

Међу онима који беже је највише возача путничких возила. Злоупотребом замене картице и бегом на дивљим излазима највише се служе возачи теретњака и шлеп служби, самим тим што је путарина за њих скупља, па је и "уштеда" већа.

У оквиру Сектора за наплату путарине, формирано је Одељење за надзор чији је задатак да спречи све видове злоупотреба, запослених и учесника у саобраћају. Служба теренске контроле у свом саставу има мобилну екипу, која у појасу наплате путарине региструје злоупотребе. Након утврђивања прекршаја, Одељење за надзор наплате путарине подноси МУП Србије пријаве са релевантним доказима, по којима надлежни органи касније поступају.

Злоупотребе региструју и инкасанти на самој наплатној станици, када возачи побегну, најчешће непрописном вожњом иза возила које је уредно платило путарину.Фото: Ж. Кнежевић

"БЕСПЛАТНО"

ПРОШЛЕ године је ауто-путеве бесплатно користило 6.154, док је од јануара до августа ове године, забележено 4.344 "одбеглих" са наплатних станица. У првих осам месеци ове године готово је дуплиран број злоупотреба заменом магнетних картица. Лане је ова неправилност утврђена код 72 учесника у саобраћају и то 272 пута, а за првих осам месеци ове године откривенa су 93 шофера који су картице злоупотребили чак 527 пута. Кроз дивље излазе је лане "одбегло" 18 учесника у саобраћају, док су вожњом у супротном смеру плаћање путарине избегле две особе. У првих осам месеци ове године, кроз дивље излазе изашло је 40 возила.