Чадеж: Створимо дигиталну комору за ново доба

М.Спасенов

08. 10. 2019. у 19:22

Чадеж: Створимо дигиталну комору за ново доба
Учествујући на панелу "Пригрлимо дигитализацију, учинимо коморе бољим" Чадеж је позвао све европске коморе да заједно раде
Дигитализација постојећих сервиса и креирање нових услуга за ново доба, за подршку привреди да се што брже прилагоди брзим и радикалним технолошким променама, мора бити највиши приоритет у коморским агендама свуда у Европи, поручио је данас у Риму председник Привредне коморе Србије и председник Одбора за дигитализацију Еврокомора (Еуроћамбрес) Марко Чадеж.


Учествујући на панелу "Пригрлимо дигитализацију, учинимо коморе бољим" трећег Економског форума Еврокомора, Чадеж је позвао све европске коморе да заједно раде на успостављању јединственог онлајн сервиса - платформе за дигиталну трансформацију 20 милиона компанија – чланица, пре свега малих и средњих предузећа.


"Циљ нам је да креирамо дигиталну комору за ново доба, да наше услуге ставимо у функцију трансформације традиционалних индустрија и отварања нових дигиталних бизниса, да дигитализацију искористимо као користан алат у подизању ефикасности, раста и развоја наших компанија чланица, интернационализације њиховог пословања, обезбеђивања бољег приступа изворима финансирања и едукације, унапређења знања и вештина према потребама савременог пословања", рекао је Чадеж.


У томе, по речима Чадежа, коморе имају пресудну улогу и значајан утицај на компаније, како кроз дигитализацију својих, коморских процеса, тако и кроз развој иновативних електронских сервиса за подршку чланицама да се дигитално трансформишу, дајући им пример, "увлачећи" их у овај процес – подстичући их и помажући им да се дигитализују.


Стога је, како је указао, важно да и коморе и пословне заједнице које представљају што боље искористе европске фондове који су им на располагању за дигиталну трансформацију и на време се припреме за могућности које од 2021. године отварају нови програм Дигитална Европа и Хоризон Еуропа за период до 2027.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  19. EKONOMSKI SAMIT: Koji su izazovi srpske ekonomije


"После београдског састанка Одбора за дигитализацију Еврокомора, одржаног у склопу Дигиталног самита Западног Балкана, на коме смо договорили креирање заједничке платформе, сета заједничких коморских услуга за подршку малим и средњим предузећима у дигитализацији пословања, које ће све коморе пружати својим чланицама, ма у којој земљи пословале, Србија је недавно, као домаћин прве Дигиталне академије Еврокомора у Врднику, постала центар модернизације европских малих и средњих предузећа", нагласио је Чадеж.


Привредна комора Србије, којој је поверено председавање Одбором за дигитализацију Еврокомора, организацијом скупа у Врднику, преузела је, по речима Чадежа, и водећу улогу у креирању првог заједничког Еуроћамбрес дигиталног алата - онлајн платформе за управљање процесом дигиталне трансформације малих и средњих предузећа, чија је почетна тачка пројекат ДигиПилот француске коморе у функцији подршке компанијама да се дигитализују и унапреде пословне процесе.


Економски форум Еврокомора, један од најзначајнијих догађаја највеће европске пословне асоцијације са 46 националних и 1.700 регионалних и локалних комора чланица, одржава се сваке друге године, а овога пута у Риму окупио је неколико стотина учесника – коморских и званичника партнерских организација из целе Европе.


Током тродневног заседања представници европских комора баве се кључним темама за пословну заједницу са 20 милиона компанија - дигитализацијим, финансирањем одрживе транзиције малих и средњих предузећа, јачањем предузетничког потенцијала, отклањањем препрека за пословање унутар јединственог тржишта Европе и пословним могућностима изван ЕУ, као и едукацијом и унапређењем вештина у функцији успешнијег бизниса.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације