ПРЕДСЕДНИЦИ Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, на месту будућег моста преко Саве, свечано су означили почетак радова на ауто-путу Београд-Сарајево. Прву деоницу, од 18 километара, између Кузмина и Сремске Раче гради турска компанија "Ташјапи".

Очекује се да ће посао на делу ауто-пута кроз Србију бити завршен за две и по године. На овој деоници ће бити изграђен и заједнички гранични прелаз између Србије и Босне и Херцеговине.

Изградња прстен ауто-пута Београд-Сарајево, почела је на деоници од Кузмина до Сремске Раче, у дужини од 18 километара. Најважнији објекат на овом делу је мост од 1.300 метара, преко Саве. Деоница је пројектована као класичан ауто-путни профил са две возне и једном зауставном траком и средњим разделним појасом, за брзину од 130 километара на час.

Ово је први део изградње прстена, који ће кроз Републику Српску ићи преко Бијељине и Брчког, ка Тузли и Сарајеву. С друге стране "кружног тока", две престонице ће бити повезане преко новог ауто-пута "Милош Велики", од Котромана код Пожеге, преко Вишеграда и Рогатице, до Сарајева.

Први део прстена кроз нашу земљу се финансира из кредита турске Ексим банке и буџета Владе Србије. Вредност комерцијалног уговора је 250 милиона евра, од којих је 225 милиона предвиђено за припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на деоници Сремска Рача-Кузмин.

Преосталих 25 милиона је издвојено за припрему пројектне и техничке документације на другом делу престена, за деоницу Пожега-Котроман, за коју тек треба да се обезбеде извори финансирања. Процењена вредност те деонице је око 800 милиона евра. У току је израда пројектно-техничке документације за коју се очекује да буде завршена идуће године, док би изградња другог дела трасе ка Сарајеву могла да почне 2021. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА ЕРДОГАНОМ: Наша робна размена расте из дана у дан

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Да не гледамо једни друге попреко већ како да живимо заједно; Ердоган: Поента је да се размишља о целом региону (ФОТО)


17:10 - ВУЧИЋ И ЕРДОГАН НА СВЕЧАНОСТИ

У СРЕМСКОЈ Рачи биће положен камен темељац за почетак изградње аутопута Београд-Сарајево. Свечаности присуствују председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, као и чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић. Свечаном почетку радова код моста у Сремској Рачи присуствују министри Владе Србије, турска делегација као и бројни грађани.

17:15 - ОБРАЋАЊЕ МИЛОРАДА ДОДИКА

- Уважени прецедниче Републике Србије и Републике Турске. Ово је враћање дуга овом народу и крају, тој чињеници. Градња великих путева омогућава да долазе јер се добија низ предности да се боље живи, комуницира. Све ово не би било да није било председника Вучића и његовог тима и разговора са председником Турске. Желим да вам се захвалим председниче Вучићу у име РС и Турске да Србија у целости финансира градњу моста у целини. Хвала свима. Припадамо народу који радо прихваћа готе. Надам се да ћемо се видети скоро - рекао је Додик.

17:20 - ШЕФИК ЏАФЕРОВИЋ: ЗАХВАЛНОСТ ВУЧИЋУ И ЕРДОГАНУ

Окупљенима се обратио Шефик Џаферовић други члан председништва БиХ. Он се захвалио председнику Ердогану и Турској за градњу ауто-пута. Ђаферовић је рекао да Турска игра стабилизирајућу улогу у региону. Џаферовић се зхавалио Вучићу што су решена сва питања компликована за изградњу ауто-пута. Он је нагласио да је ауто-пут посебно важан и за БиХ и за Србију.17:24 - КОМШИЋ: СИМБОЛ БУДУЋИХ БОЉИХ ОДНОСА И ПРИЈАТЕЉСКИХ ВЕЗА

Трећи члан председништва БиХ Жељко Комшић се обратио на отварању. Он је рекао да са ове тачке је изгледало немогуће да се дешавају овакве ствари дешавају.

- Желимо да покажемо колико мало треба поверења, пружене руке да ствари у региону крену набоље. Зато ово јесте ауто-пут, ово је комуникација и симбол наших будућих бољих односа и пријатељских веза између наших народа - поручио је он.

Комшић је изразио захвалност и да се нада да ће се видети с друге стране реке.


17:26 - ОБРАЋАЊЕ ЕРДОГАНА: ДАНАС СМО СВЕДОЦИ ИСТОРИЈСКОГ ТРЕНУТКА

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је, са обележавања почетка изградње ауто-пута Београд - Сарајево, да је данас историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску, као и да је једини циљ Турске успостављање мира и просперитета на Балкану.

Ердоган је поручио да се никад не сме заборавити да су ове територије у последњих 25 година претпреле велике болове и патње, плаћајући велике цехове.

"Због тога смо у обавези да изградимо будућнсот тако што своје различитости нећемо видети као факторе неких сукоба, већ као своје богатство", истакао је Ердоган.

Због тога, подвукао је, требало би да се унапређује сарадња међу земљама, те изразио уверење да ће се наставити број заједничких пројеката.

"Ми смо данас сви заједно сведоци једном историјском тренутку међу нашим земљама и веома сам поносан због тога што се данс окончава 12 важних пројеката", рекао је Ердоган обраћајући се окупљеним грађанима у Сремској Рачи.


Ердоган је подсетио да су се почетком 2018. године у Истанбули састали он, председник Србије Александар Вучић и Бакир Изетбеговић, тада члан Председништва БиХ, који је, каже, отворио пут за реализацију пројекта изградње ауто-пута.

"Одмах након тог састанка смо уложили велике напоре како бисмо реализовали пројекат мира на Балкану", рекао је Ердоган и захвалио се Вучићу, кога је назвао драгим пријатељем, као и члановима Председништва БиХ.

Председник Турске јеистакао да је мост преко Саве, чији се темељ данас поставља мост пријатељства, јер заиста има посеббну вредност за цео регион.

Ердоган је навео да има велика очекивања од турске компаније "Ташјапи", која ради на изградњи пута, да ће пројекат завршити у што краћем року и на најбољи начин.


Он је навео и да су историјска и културна баштина Турске и Србије заједничко богатство и да сваки споменик на овим просторима представља могућност за солидарност и сарадњу.

"Због тога смо у обавези да изградимо будућнсот тако што ћемо искористити нашу инспирацију, надахнуће, моћ и храброст коју црпимо из наше богате прошлости", реко је Ердоган.

У том смислу, навео је да доказ томе и обнова Рамске тврђаве, један од бисера Дунава, који је помогла Турска, преко агенције ТИКА, која би требало да допринесе повећању туристичких потенцијала у региону.

Навео је да се данас поставља и камен темељац за изградњу пута Нови Пазар - Тутин.

Ердоган је споменуо и Шемсудима Кучевића, председника општине Тутин који је погинуо у саобраћајној несрећи на путу Нови Пазар - Тутин, пар дана након његове посете Србију и Рашкој области 2017. године, и његовој породици изразио саучешће.

Такође, навео да се током његове посете реализују још неки пројекти - између осталог, отворено је неколико фабрика, постављен камен темељац за фабрику Фека Аутомотив, обновљена Валиде џамија у Сјеници...

"Желим да све инвестиције буду од користи свима нама. Турска ће наставити да увећава своје инвестиције широм Србије", поручио је Ердоган.

Он је, на крају, још једном захвалио Вучићу на гостропримству које му је указао.

"Надам се да ћемо изградити једну много бољу будућност", закључио је Ердоган.


17:51 - ВУЧИЋ: ДА СМО ГРАДИЛИ ПУТЕВЕ, А НЕ МРЖЊУ ИЗБЕГЛИ БИ КАТАСТРОФУ

Да смо раније градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на такве грешке, поручио је данас председник Александар Вучић на свечаности почетка градње аутопута Београд - Сарајево.

Председник Вучић истакао је да је данашњи почетак радова на том ауто путу историјски догађај, важан за цео регион, јер почињемо један простор да повезујемо, отварамо и спајамо.

„Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова, и мржње која је из тога произилазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање", рекао је Вучић.Од 1945 године сви путеви и пруге, везе, комуникације које смо имали са БиХ, истакао је, углавном су биле лоше, као да је неко народе који живе на овом нашем подручју кажњавао за ко зна шта.

Данас је, каже, прилика да покажемо да сами, бринући о себи и својој будућности, можемо да уређујемо своје односе.


Путеви су, према његовим речима, потребни да прошлост оставимо иза нас, да нас зближавају и упознају, дају могућност да се разумемо и на крају опростимо једни другима без једа и зазора. „Немати пут који повезује са комшијом значи да вас раздаваја један зид, провалија. Пут пробија и показује да постоје друге“, нагласио је он

Вучић је истакао да се на путу људи срећу, пазе једни на друге, и схватају колико их мало дели.

То је, како каже, заједно једини начин на који можемо да идемо напред, да будемо већи, успешнији и богатији, да помогнемо једни другима, да престанемо да мрзимо нечији успех, јер повезани тај успех ће бити наш.


Рекао је да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света, и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, којем можемо да захвалимо на иницијативу овог пута.

Вучић је, на почетку свог говора, замолио присутне да великим аплаузом поздраве госте, пре свега Ердогана и пријатеље из БиХ.

18:10 - ГРАЂАНИ ПОЗДРАВЉАЈУ ПРОЈЕКАТ: РАТНЕ СЕКИРЕ ЋЕ ПАСТИ У ВОДУ

Свечаном почетку радова на изградњи аутопута Београд - Сарајево присуствовао је, поред званичника Србије, БиХ и Турске, велики број грађана, међу њима и неки из БиХ, који поздрављају изградњу пута за који кажу да ће их поново спојити и олакшати везе између грађана две земље.

Жика Мојсиловић је уверен да ће овај пут значити много за целу Европу, не само за Србију и БиХ.

“Мислим да је то улазак у бољу будућност, надам се да ће сви да буду задовољни и да ће пут бити од користи”, казао је Мојсиловић и истакао да овај пут има велику улогу и у будућим односима Србије и БиХ.


Како је навео, народ с две стране границе је живео заједно много година, а овај пут ће омогућити да опет живе заједно.

“Овим ће све ратне секире пасти у воду и закопаћемо их. Надам се да ће будућност бити другачија”, каже Мојсиловић и додаје да сматра да је председник Александар Вучић “ушао у историју и то својим делима, којима је много урадио како за српски, тако и за друге народе".

Нада Јевђеновић истакла је да овај пут има велики значај, као и завршени аутопут Милош Велики - од Обреновца до Чачка.

“Овај пут значи спајање и да народ може да се креће како треба”, каже Јевђеновић.

Радован Тадић из Тузле казао је да је већи део живота провео у најлепше доба, у време пре распада СФРЈ и истакао да је изградња аутопута Београд - Сарајево прилика да се споје народи који су били раздвојени не својом вољом, већ “већим силама”.

Тадић је захвалио турском и српском председнику што су довели компаније које ће аутопут изградити како би се “закопало све што је у прошлости било непријатно”.


“Да закопамо све непијатно, да једни друге посећујемо - без тога живота нема. Биљка има коренове длачице, храни се помоћу воде, а народи се хране између себе”, казао је Тадић и захвалио још једном председницима пожелевши да пут служи за мир, ред, трговину и да “једни друге посећујемо, а не да живимо у гету”.

Милина Петровић истакла је значај аутопута Београд - Сарајево и казала да ће повезати све људе који живе у близини границе Србије и БиХ са обе стране.

“Ближи ћемо бити и имаћемо јачу и бољу комуникацију. Највероватније ће бити и нових фирми, нових радних места, а људи ће бити задовољнији”, навела је Петровић.

18:16 - ВУЧИЋ: ОД САРАЈЕВА ДО БЕОГРАДА ЗА ТРИ САТА ЛАГАНЕ ВОЖЊЕ

За три сата лагане вожње стизаће се од Сарајева до Београда, казао је данас председник Александар Вучић након трилатералног састанка Србија-БИХ-Турска, а најављујући најважнији пројекат који предстоји Србији и Босни и Херцеговини, градњу ауто-пута Београд Сарајево.

Србија је обезбедила сву потребну документацију, казао је српски председник, додајући да ће мост преко Саве бити изграђен нашим парама, те да би градња самог ауто-пута од Кузмина до Раче трајала годину и по, аИи да ће због моста трајати три године.

Тај пут имаће фантастичан значај за наше трговинске односе, напоменуо је Вучић.


Како је навео, на данашњем су се састанку потезале мапе, "уцртавали смо будуће путеве и железничке пруге".

"Желимо да поправимо живот наших грађана. Сви пројекти о којима говоримо су пројекти који повезују људе. Ауто-пут од Пожеге до Вишеграда, а касније до Сарајева, спојиће Београд са градовима у Херцеговини, а спојиће и људе који живе у Новом Пазару и Сарајеву, али и Србе из Београда с Бошњацима у Сарајеву", рекао је Вучић.

Према његовим рецима, тада ће се за три сата лагане вожње путовати од Сарајева до Београда.

Да ће ауто-пут Београд-Сарајево повезати РС, Србију и БиХ и омогућити бољу комуникацију, сложила су се и тројица чланова Председништва БиХ, Милорад Додик, Шефик Џаферовиц и Жељко Комшић, док је Вучић посебну захвалност изразио турском председнику Ердогану због, како је рекао, несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану.

"Он је својим останком данас у Београду показао колико му је важан цео регион, и Србија и БиХ. За нас је данас веома важан дан и око тога се слажемо сви и у Србији и у БиХ", казао је Вучић.

Турски председник казао је да је његова земља тај пројекат подржала, те да је састанак трилатерале показао да се размишља о целом региону.

"Увек сам наглашавао да су путеви синоним за цивилизацију и напредак. Развој путева ће спречити и одлив становништва, напротив, привлачиће још људи овде", рекао је Ердоган и захвалио Вучићу што је сазвао данашњи састанак.

Двојица председника и чланови Председништва БиХ присуствовали су затим у Кузмину свечаном обележавању почетка радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.


Председавајући Председништва Жељко Комшић у Кузмину је рекао да је ауто-пут симбол будућих бољих односа Србије и БиХ, српски члан Милорад Додик сматра да овим пројектом Србија јасно показује своје опредељење да помаже Српској, али и Босни и Херцеговини, док је бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић оценио данашњи догађај као комплетан регион води ка миру, просперитету, стабилности и развоју.

Председник је Вучић данашњи почетак радова назвао историјским догађајем, оценивши да је он важан за цео регион, јер "почињемо да простор повезујемо, отварамо, спајамо".