Председник Србије Александар Вучић разговарао је у уторак са кинеским министром за науку и технологију Ванг Џангом, поводом Четврте конференције Народне Републике Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у иновацијама, чији је домаћин Србија.

Председник Србије је оценио да конференција представља изузетну прилику да се додатно учврсте односи Србије и Кине у области иновација и технолошког развоја.

"Желимо да искористимо потенцијал билатералних односа са Кином, како бисмо на основу знања и савета наших кинеских партнера обликовали нашу иновациону политику", нагласио је председник Вучић, истакнуто је у саопштењу Прес службе Председника.

Он је додао да се нада да ће унапређење сарадње између српских и кинеских иновационих компанија допринети дигитализацији српске економије и отварању нових високотехнолошких радних места.

Прочитајте још - Брнабић: Кина види Србију као кључног партнера у развоју иновација

Министар Ванг је прихватио предлог председника Вучића да се заједничким снагама формира Истраживачки центар за проучавање иновационих екосистема и утицаја вештачке интелигенције у земљама обухваћеним иницијативом Појас и пут.

Он је рекао да ће оформити тим који ће пружати подршку у изради Стратегије за иновације и вештачку интелигенцију Србије.

Највеће резултате у будућој сарадњи између Србије и Кине министар Ванг очекује у области нових технологија, вештачке интелигенције и роботике, што би Србију позиционирало као водећу земљу у региону у примени нових технологија.

Прочитајте још - Поповић: Односи Србије и Кине на највишем нивоу

Он је захвалио Вучићу на иницијативи и доприносу у организацији Министарске конференције о иновацијама, на којој ће компаније учеснице представити 5Г технологију, супребрзе возове и технологије паметних градова.

Саговорници су се сагласили да се приликом наредне посете председника Си Ђинпинга потпише Меморандум о сарадњи у области иновација, вештачке интелигенције и роботике.