Ана Брнабић возила 350 на сат

Д. И. К.

08. 10. 2019. у 10:45

Ана Брнабић возила 350 на сат

Председница владе "управља" кинеским брзим возом,Фото Д. Миловановић

У Београду отворена Конференција о сарадњи у иновацијама Кине и 17 држава централне и источне Европе. Премијерка видела како је возити брзи воз

КОЛИКЕ брзине интернета се постижу у 5Г мрежи, како изгледа управљати кинеским брзим возом који може да се креће и 350 километара на сат, имала је прилику у уторак лично да се увери премијерка Ана Брнабић, по отварању Четврте конференције о сарадњи у иновацијама Кине и 17 држава централне и источне Европе.

Домаћин овог дводневног скупа је Србија, а први дан обележило је усвајање Београдске декларације о иновацијама, којом је створена основа за ширу сарадњу Кине и 17 држава централне и источне Европе. Током првог дана конференције, потписано је и 12 споразума о сарадњи са Кином.

Премијерка Брнабић поручила је да организацијом ове конференције Србија жели да подржи ширу сарадњу Кине са регионом у иновацијама, вештачкој интелигенцији, роботици дигитализације, јер је то пут за стварање богатијег, просперитетнијег и задовољнијег друштва за све. Она је навела да је Кина данас чвориште на коме се у исто време може наћи вештина мајстора, најсофистициранија роботика и високо познавање рачунара и развоја софтвера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поповић: Односи Србије и Кине на највишем нивоу

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић оценио је да је Београдска декларација важна за све земље потписнице, како би имале заједнички приступ иновацијама које треба да покрену и преокрену економију целе Европе и света.

- Кина је технолошки лидер у целом свету у вештачкој интелигенцији, блокчејн технологијама, роботици, технологијама везаним за космичка истраживања, пољопривреду, здравство - рекао је Поповић.

Фото Д. Миловановић

Министар за науку и технологију Кине Ванг Џиганг рекао је да су земље централне и источне Европе значајан партнер Кине у области производње нових машина и материјала, космонаутике и биоинжењеринга. Џиганг је навео као пример сарадњу Кине и Србије на изградњи индустријског парка у Борчи, чија је градња најављена за почетак следеће године.

Конференција о иновацијама окупила је представнике иновационих екосистема и велики број министара и државних званичника из земаља централне и источне Европе. Паралелно се одржава и привредна конференција којој присуствује више од 300 компанија, универзитета, институција и инвестиционих фондова из Кине и земаља региона.

Фото Д. Миловановић

ЗАЈЕДНИЧКИ ЦЕНТАР ЗА ПРОУЧАВАЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић у уторак је на састанку са министром за науку и технологију Кине Ванг Џигангом истакао да ова конференција представља изузетну прилику да се додатно учврсте односи Србије и Кине у области иновација и технолошког развоја. Ванг је прихватио Вучићев предлог о заједничком формирању Истраживачког центра за проучавање иновационих екосистема и утицаја вештачке интелигенције у земљама обухваћеним иницијативом "Појас и пут".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milica Markovic Beograd

09.10.2019. 16:00

Pitam Premijerku Srbije hocemo.li.i.mi.sesti u kineski voz koji ce nas voziti istom brzinom od Beograda do Budimpeste. Ne internetom voziti. inovacije su jedno stvarnost na srbijanskim prugama nesto sto nema veze sa realnoscu.Kakve lokomotive i vagone mozemo imati kineske ruske ili.srpske koje mogu razviti brzinu na srbijanskim prugama ovoliko koliko ste intetnetom upravljali.