УЗ НОВЕ ПРАВИЛНИКЕ СРПСКИ ПУТНИЦИ СИГУРНИЈИ: Наш туриста најзаштићенији у Европи

Ј. Субин

04. 10. 2019. у 19:02

УЗ НОВЕ ПРАВИЛНИКЕ СРПСКИ ПУТНИЦИ СИГУРНИЈИ: Наш туриста најзаштићенији у Европи

Стручњаци кажу да ниједна држава нема такве гаранције од преваре у Европи, као Србија Фото А. Станковић

Средње агенције убудуће ће морати да положе гаранције од 300.000 евра, а веће и више пара

КАДА је чувени тур-оператер "Томас Кук" недавно оставио неколико стотина хиљада путника на цедилу и прогласио банкрот, после више од сто година постојања, може се рећи да нико није заштићен и да ништа није сто одсто сигурно. Ипак, путници у Србији, уздају се у доношење правилника Министарства туризма, који ће да регулишу рад туристичких агенција. Стручњаци кажу да ниједна држава нема такве гаранције за заштиту од преваре у Европи, као Србија. Међутим, правда је спора, па до сада готово нико није осуђен за ово дело.

Како су нам рекли у Министарству туризма, правилници који ће бити донети у октобру, почеће да важе од јануара следеће године. Тиме би требало да буду регулисани рад агенција, лиценцирање, активирање гаранција... Туристичке агенције ће бити подељене у четири групе или категорије. У зависности од броја путника. На основу тога ће бити одређен тачан износ осигурања и депозита.

Прочитајте још - Српски туристи заробљени на грчким острвима

- Депозит је свакако нешто што није било неопходно и највећи део привреде је против тога - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА). - С друге стране, држава има жељу да то буде један од услова како би заштитио путнике. Ипак, депозит је сведен на разумну меру, тако да не би требало у некој већој мери да утиче на рад ни малих, а ни великих агенција. Нарочито ако се усвоји наш предлог, да то не буде стандардни депозит већ обртна средства, која могу да се користе. Па да последњег дана у месецу то буде доступно на рачуну.

Према речима Сеничића, полисе осиграња за мале агенције биће повољније. Мање од 300.000 евра. За средње око 300.000, а за велике више од тог износа.

- После пропадања "Томаса Кука", поставља се питање шта је довољно да буде гаранција - истиче Сеничић. - Не постоји универзална заштита. Али, оно што може да се промени јесте да они који су оштетили путнике знају да ће одговарати за то. Да то функционише много озбиљније него досад. Ми сада немамо информацију за све оне који су направили хаос прошле године, шта се до краја догодило са њима. То се већ заборавило. Када се то буде догодило и када они буду процесуирани и осуђени ако постоје елементи, онда ће то бити и најбоља превентива. И сада у Европи имамо највеће гаранције. Путници имају заштиту онолику колико осигуравачи могу да дају.

Прочитајте још - Шта нас чека на грчкој граници?

ДОДАТНО ОСИГУРАЊЕ

ПРЕМА речима Сеничића, сваки путник може да уради додатну врсту осигурања и да буде још боље заштићен.

- Осигуравачи имају нове производе који ће сигурно допринети некој већој сигурности путника - говори Сеничић. - То је доплатно осигурање и неће бити укључено у цену аранжмана. Али је то сада тренд у свету. И сад, када је чувени тур-оператер "Томас Кук" пропао, само они који су имали то додатно осигурање добиће веће обештећење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације