БЕОГРАД - Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који у Србију долази почетком наредне недеље, доводи и делегацију турских привредника из прехрамбене, текстилне, дрвне и аутоиндустрије.


Представници српског капитала из истих области имаће прилику да с колегама из Турске разговарају о потенцијалном партнерству на пословном форуму у Палати Србија у Београду.


Протеклих година економска сарадња Србије и Турске, које имају Споразум о слободној трговини, јача, а о томе сведочи и податак да је прошле године робна размена премашила милијарду евра (1,084 милијарди евра).


Турски парламент ратификовао је у јануару ове године нови Споразум о слободној трговини између Србије и Турске, чиме су створени услови да се већи број роба нађе у бесцаринском режиму трговине између две земље.


Директорка Сектора за међународне економске односе у Привредној комори Србије Јелена Јовановић каже да ако се посматра период од 2010. године, робна размена две земље увећала се 4,5 пута.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ердоган спасава наше фармере"Ове године, на основу података за првих седам месеци, очекује се да ће робна размена прећи 1,2 милијарде евра", каже Јовановићева за Тањуг.


У Турску извози српска аутоиндустрија, пре свега пумпе, гуме и различите делове, а с друге стране, Србија увози такође делове из сектора аутоиндустрије, али и текстил и воће.


Захваљујући новом споразуму о слободној трговини који је турски парламент ратификовао у јануару ове године, Србији је по први пут одобрен бесцарински годишњи извоз у Турску.


Србији је одобрен извоз 5.000 тона јунећег меса, 25.000 тона сировог сунцокретовог уља, 10.000 тона рафинисаног сунцокретовог уља, 15.000 тона семена сунцокрета, 5.000 тона соје, 1.000 тона препарата који се користе у исхрани зивотиња и 500 тона појединих пекарских производа.


Роба за коју је квота за извоз дупло увећана је пасуљ, боранија, кукуруз шећерац, као и суве шљиве...


Јелена Јовановић наводи да постоји значајан простор да се унапреди сарадња две земље, али и повећа ниво инвестиција из те земље у Србију.


Од 2010. до 2018. године, како каже, турске и