БЕОГРАДСКИ таксисти и у среду су престоницу узели за таоца. Главне градске саобраћајнице поново су биле блокиране, а живот у граду је стао. На улицама ће бити, како кажу, све док држава не угаси CarGo и "Камео", апликације за превоз које послују ван оквира Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

Министарство саобраћаја и Министарство локалне самоуправе и даље дају опречна мишљења у вези са радом апликација, а супротстављених ставова били су и током доношења Закона. Премијерка Ана Брнабић, која је подржавала CarGo, данас, као и пре неколико месеци, тврди да је Влада отворена за разговор како би се проблем решио.

- Штрајк није начин, јер грађани не смеју да трпе - рекла је Брнабићева. - Таксисти не би требало да уцењују грађане и Владу тиме што могу да затворе улице. Разумем њихове апеле, као и то да су неки посебно угрожени. Закон се мора поштовати, али је дијалог потребан.

Огласио се и министар за локалну самоуправу Бранко Ружић, коментаришући тврдње таксиста да су министар енергетике Антић и он омогућили "алтернативне видове" такси услуга.

Прочитајте још - БЛОКАДА ДО ГАШЕЊА АПЛИКАЦИЈА: Таксисти два претходна дана паралисали престоницу, исти сценарио грађане чека и среду

- Организације попут CarGo нису регистроване у нашем министарству, већ у Агенцији за привредне регистре. Закон се мора читати и поштовати - навео је Ружић и нагласио да држава има инструменте, механизме и Радну групу, коју води потпредседница Владе, да се дође до одрживог решења у овом случају.



Министарство које води је, подсећамо, у фебруару послало допис Министарству саобраћаја у коме је указало да "удружења, у складу са Законом о удружењима могу да обављају привредну или другу делатност којом се стиче добит, као и да се делатност уписује у одговарајући регистар, а све то и складу са прописима који ту област уређују".

Из Министарства саобраћаја и даље тврде да су они урадили све доношењем Закона, и да је сада све на инспекцији и комуналној милицији Београда.

- Министарство саобраћаја је потврдило да смо ми у праву и то треба да нам да храброст да наставимо са протестима - казао је Александар Бијелић, председник "Сатуса", обраћају се окупљеним таксистима испред Владе. - Већ смо 11 месеци потрошили на преговоре и нико од нас више неће да разговара са премијерком. Док не угасе Cargo и "Камео", нећемо се склонити са улица. Од понедељка ћемо радикализовати протест, а у трећој недељи блокираћемо мостове и главне путеве. Ако сад не издржимо, од Нове године нас неће бити.

Прочитајте још - ПРОТЕСТ ТАКСИСТА ХИТ НА "ТВИТЕРУ": "Чујем да ће и поштари да блокирају БГ док држава не укине Вибер" (ФОТО)

Таксисти удружени око Савеза ауто-такси удружења "Сатус", Уговорне привредне коморе и синдиката "Независност" успели су, још прошле године, такође протестним вожњама, да се изборе за доношење Закона о превозу путника крајем прошле године. Њиме је стављен ван законских оквира рад апликација које су се бавиле превозом путника у оквиру прописа о лимо сервису. И док је закон био у процедури доношења, Немањину улицу испред Владе блокирали су и возачи CarGo, који тврде да Београђани заслужују бољи и јефтинији превоз него што им таксисти пружају, да "такси картел зауставља Србију у модернизацији и развоју".



Наводе и да је нови Закон онемогућио постојање слободног тржишта, као и да таксисти оваквим притиском траже отпис 2,9 милијарди дуга за порез због којих ће више од 3.000 њих бити избрисано из АПР и изгубити дозволе за рад. Закон је донет, а челници CarGo успели су да пословање наставе региструјући се као "удружење грађана за пружање иновативне помоћи на путу". Изменом Закона о Комуналној милицији, "градским плавцима" дато је овлашћење да санкционишу нелегалне превознике. Таксисти су сада на улицама, јер тврде да те градске службе то не раде.

Прочитајте још - 3. ДАН ПРОТЕСТА: Таксисти најавили блокаду мостова! (ФОТО / ВИДЕО)

Из Секретаријата за инспекцијске послове Београда кажу да су од краја 2018, када је почела примена Закона, уз асистенцију Комуналне милиције, извршили 17 ванредних надзора субјеката који услугу превоза пружају посредством CarGo и Cammeo мобилних апликација. Наводе да су донели 17 решења о одузимању возила, исто толико захтева за покретање прекршајних поступака.

РАДЕ СВОЈ ПОСАО

ИЗ Секретаријата за послове Комуналне милиције "Новостима" су поводом оптужби таксиста да не раде свој посао одговорили:

- Наша служба спроводи контролу нелегалног превоза по пријави грађана, али и у оквиру редовне контроле, а у случајевима када се стекну услови за то предузима све мере у циљу санкционисања лица затечених у овим радњама.



МИХАЈЛОВИЋЕВА: ИНСПЕКТОРИ ДА КАЖЊАВАЈУ

МИНИСТАРКА саобраћаја Зорана Михајловић, за "Новости", каже да блокада града од стране таксиста свакако није решење проблема због кршења Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

- Решење је да се све компаније које превозе путнике међу којима је и CarGo, региструју за посао којим желе да се баве, у складу за Законом о превозу путника - истиче Михајловићева. - Неопходно је и да општински и градски инспекцијски органи и комунална полиција контролишу спровођење закона и да у складу са законом кажњавају све који га крше. Ако свако ради свој посао неће бити никаквих проблема.



CARGO НИЈЕ ПРЕТЊА

ДИРЕКТОР компаније CarGo Вук Губеринић рекао је да су му се обратили "поштени таксисти, који нису део такси картела" и замолили га да направе "апликацију за поштене таксисте".

- Има и оних таксиста који плаћају порезе и који хоће да раде. Они схватају да CarGo није претња. Гарантујем, ниједан поштени таксиста неће остати без посла и CarGo ће помоћи у прављењу такси софтвера - каза је Губеринић.