МИНИСТАРСТВО енергетике снажно подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића да се забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручијима.

То је у среду изјавио министар енергетике и рударства Александар Антић, на отварању три међународна сајма - енергетике, затим заштите животне средине и природних ресурса и паметних технологија на Београдском сајму. С друге стране, како је истакао, на осталим местима требало би градити мини-хидроелектране, као што то раде најразвијеније земље, у складу са највишим стандардима.

- Интересују нас велики хидропројекти и радимо на пројектима на Дрини, а планирамо и ибарске и моравске хидроелектране. Да, у одређеној мери и мале хидроелектране, али уз сва ограничења која смо дефинисали - рекао је Антић.

Прочитајте још - Почиње провера малих централа!

Он је истакао да снажно подржава иницијативу и председника Вучића и напоре Министарства животне средине да се забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним подручијима, али да је позиција Министарства енергетике јасна код осталих хидроелектрана.

- Оне треба да се граде у складу са највишим стандардима и на томе треба радити. Мале хидроелектране се граде широм Европе. На пример, Аустрија има 1.368 мегавата из малих хидроелектрана, док Србија има само 68 мегавата. - Швајцарска је само у последње три године изградила више инсталисаних капацитета него Србија икада... Дакле, ако то могу да раде најразијеније земље, може и Србија. Ми морамо да радимо на томе да ти стандарди буду највиши и да утицај на животну средину буде минималан.

Прочитајте још - Грађани нигде не желе мале хидроелектранеФото Танјуг

ЗАКОНИ

МИНИСТАР Антић инсистира на хидроенергији "зато што је утицај хидроенергије најмањи на климатске промене".

- Морамо да тражимо баланс да хидроенергија не буде против интереса природе - рекао је Антић и додао да то треба претворити у конкретне активности и закнодавни оквир који ће то јасно дефинисати.