Држава помаже прерађивачима

Ј. Су.

среда, 02. 10. 2019. у 00:35

Држава помаже прерађивачима

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото Тањуг

ЕБРД уложио више од три милијарде евра у пољопривреду Југоисточне Европе

ПОЉОПРИВРЕДА није само оно што се производи на њиви, већ и логистика, прерада и извоз. Све мора бити "у једном шеширу". Због тога ће подршка прерађивачкој индустрији, примена ИТ решења и решавање проблема насталих услед климатских промена бити у фокусу у наредном периоду.

Ово је у уторак изјавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, на конференцији посвећеној глобалним трендовима у области агробизниса, коју организује Европска банка за обнову и развој у Београду. Како је нагласио, три четвртине извоза који Србија оствари ка земљама ЕУ потиче од сировина које настају у пољопривреди.

Прочитајте још - Европа за српско географско порекло

- Најмање гринфилд инвестиција је било у прерађивачкој индустрији, па је Влада Србије због тога донела правила и одлучила да направи искорак када је ова област у питању. Важно је да се инсистира на примени нових технологија. А може се рачунати и на то да ће у будућности удео прерађивачког сектора бити већи. Помоћ коју пружа ЕБРД од великог је значаја за Србију. Време је да престанем да се оријентишемо само на продају јефтиног репроматеријала странцима, јер је држава обезбедила сваком прерађивачу 50 одсто поврата средстава за опрему.

Самит који траје два дана организује ЕБРД. Он је до сада уложио више од три милијарде евра у више од 160 пројеката из области пољопривреде у југоисточној Европи.

- ЕБРД је уложио значајна средства у област агро-бизниса у Србији - казао је Жан-Марк Петерсмит, извршни директор за индустрију, трговину и агро-бизнис у ЕБРД. - Србија је атрактивна инвеститорима.

Према речима Наталије Жукове, директора сектора агробизниса у ЕБРД, овај регион је битан за њих, јер је Србија највећа земља за улагање за агробизнис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације