Кинески кооперант улаже 30 милиона у Зрењанин

Б. Грујић

28. 09. 2019. у 10:02

Кинески кооперант улаже 30 милиона у Зрењанин

Министар Кнежевић потписао меморандум

Нова инестиција у град на обали Бегеја компаније "Јангу Хуатај хемикл". Производе за зрењанински "Линглог тајер". Посао за 101 човека

МИНИСТАР привреде Горан Кнежевић, председник и генерални директор компаније "Јангу Хуатај хемикл" Венбо Ванг и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић потисали су меморандум о разумевању Министарства привреде Србије и ове кинеске компаније, једног од главних коопераната компаније "Линглонг тајер", који води ка новој инвестицији у Зрењанину.

Прочитајте још: Нова кинеска инвестиција у граду на обалама Бегеја

"Јангу Хуатај хемикл" се бави производњом синтетичког каучука за гумарску индустрију, али у већем обиму и по најсавременијој иновативној технологији. Како је нагласио председник и генерални директор компаније Венбо Ванг, ово је први пројекат изградње фабрике ван Кине, у вредности 30 милиона евра. Фабрика ће бити изграђена у Зрењанину на осам хектара земљишта и запошљаваће 101 радника.

Прочитајте још: Свилајнац добија Регионални иновациони стартап центар

- Процена је да на годишњем нивоу продајемо наше производе у вредности 40 милона евра, уз шест регистрованих патената и најновију производну технологију, коју планирамо да ставимо у функцију за три године и на тај начин допринесемо развоју локалне привреде и ојачамо тржиште у Европи, Русији и Америци - нагласио је Венбо Ванг, уз напомену да је производни процес потпуно затворен и да не генерише загађења као што су отпадни гас и отпадне воде или неке друге супстанце и да је његова компанија трећа у свету која је овладала овом технологијом, после фирми из САД и Јапана.

"Хуатај" је, иначе, једна од водећих фирми у области хемијске индустрије у Кини, а припада кинеском удружењу гумарске индустрије и активно промовише процес заштите животне средине и држи се одрживог развоја у производњи.

Задовољство није скривао ни министар привреде, Зрењанинац Горан Кнежевић.

- Велика ми је част што сам учесник потписивања меморандума са компанијом "Хуатај" о инвестицији вредној између 30 милиона и 40 милиона евра. Нова инвестиција је изузетно значајна за даљи развој Зрењанина, веће плате и стандард наших грађана - нагласио је министар Кнежевић.

у ЗОНи "ЈУГОИСТОК" ЈОШ 500 ХЕКТАРА

Градоначелник Чедомир Јањић нагласио је добробит од доласка првог кинеског инвеститора у Зрењанин, компаније "Линглон тајер", која ће у нову фабрику која се гради инвестирати око милијарду долара, и која ће за собом логично да привуче своје пословне партнере:

- Долазак њиховог стратешког партнера је свакако одлична вест, али и логичан потез. Прошле године смо објавили да смо попунили наше три индустријске зоне и да зону "Југоисток" хоћемо да проширимо за још 500 хектара. Било је и неразумевања тог потеза у делу јавности, али доласком кинеских инвеститора мало ће нам бити и то проширење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације