Дуван на црном тржишту купује око 600.000 људи из еks-ЈУ

Танјуг

петак, 27. 09. 2019. у 12:18

Дуван на црном тржишту купује око 600.000 људи из еks-ЈУ

Фото Архива ВН

Око 600.000 људи у земљама бивше Југославије купује дуванске производе на "црном тржишту", што наноси штету пореским приходима од око 306,7 милиона евра, резултати су истраживања Економског института у Загребу
Око 600.000 људи у земљама бивше Југославије купује дуванске производе на "црном тржишту", што наноси штету пореским приходима од око 306,7 милиона евра, резултати су истраживања Економског института у Загребу.

Кријумчари и илегални продавци дувана остваре профит од око 200 милиона евра годишње у Словенији, Хрватској, БиХ, Србији, Косову*, Црној Гори и Северној Македонији, показује истраживање које је Институт спровео методом анкетирања 21.000 особа.

Највише пусача који се снабвдевају на "црном тржишту" има Босна и Херцеговина (254.890), а следе Србија (138.361) и Хрватска (87.703).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ZAPLENA NA GRANICI: Oko 40 kilograma duvana sakriveno u toaletu autobusa

"У протеклих десет година порески губици највећи су у БиХ и Црној Гори. Сваки други пушач каже да купује на ''црном тржишту'' због нижих цена. Две трећине испитаних наводе да би у ситуацији повећања животног стандарда престали са илегалном куповином цигарета", констатује се у истраживању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  FOTO: Zaplenili tonu duvana

Због сивог тржишта дуванских производа, БиХ је у последњих 10 година претрпела губитак пореских прихода у висини од девет одсто БДП-а, Црна Гора од шест процената, а Србија и Хрватска од по два одсто БДП-а.

У извештају се наводи да су улични препродавци (62 одсто) главни канал сивог тржишта у региону, на којем пушачи илегално купују дуванске производе.

Готово половина од укупног броја испитаника, тачније њих 46 одсто, као главни разлог зашто су почели да купују на сивом тржишту наводи поскупљење цигарета и дуванских производа у легалној продаји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације