Ево колико ће нас коштати кромпир

В. ИЛИЋ

26. 09. 2019. у 13:02

Ево колико ће нас коштати кромпир
На територији Србије почело вађење кртоле, овогодишњи род мало изнад просека. Приноси у брдским пределима 25 тона, а у низијама до 50 тона по хектару

НА њивама широм Србије ових дана започело је вађење кромпира, а према првим проценама, овогодишњи род је на нивоу просека или мало изнад њега. То значи да ће узгајивачи у брдско-планинским пределима, где углавном нема наводњавања, моћи да очекују приносе и до 25 тона по хектару, док ће они у низијама имати и готово дупло више.

По речима Ратка Вукићевића, једног од највећих произвођача кромпира, власника фирме "Агромобил" из Гуче и водећег стручњака у овој области, цене кромпира у откупу се крећу између 22 и 25 динара по килограму.

Он је додао да су некада засади кромпира у Србији заузимали и до 90.000 хектара, а данас се он гаји на око 45.000 хектара. Те количине, са просечним приносима, нажалост, не могу да задовоље потребе домаћег тржишта, па ће Србија морати да увози кромпир. Истиче, међутим, да ће бити и извоза, јер је у земљама у окружењу подбацио род.

Сигурно је да неће бити проблема у пласману, и да се кромпир ове године неће бацати, нити ће отићи у бесцење, како је то некада био случај - рекао нам је Вукићевић. - Проблем је што већ сада на кванташким пијацама имате кромпир из увоза. Питање је кад је пре стигао на наше пијаце и како је преко ноћи завршио у Србији, када би на границама требало да прође све здравствене контроле и процедуре, које захтевају време. Раније је бележено да смо "увезли" заражени кромпир, али нико никада није добио чак ни укор, а камоли да неко одговара или буде адекватно кажњен.

Прочитајте још - ИШЧЕЗЛЕ ДОМАЋЕ СОРТЕ ОМИЉЕНОГ ПОВРЋА: Семе кромпира плаћамо три милиона евра

Произвођачи кромпира у западној Србији кажу нам да су задовољни приносом, као и пласманом. Велики део њих у драгачевском и чачанском крају предаје кромпир чачанској популарној "Чипсари", други опет, највише оних из Ивањице, кромпир допремају на кванташке пијаце и, колико год да донесу, веле нам, одмах и продају.

Ова година је била поприлично сушна, и није одговарала кромпиру. Изненадио сам се када смо почели да вадимо кртолу, биће сигурно и до 30 тона, а и цена је задовољавајућа. Није баш сјајна да можемо да се обогатимо, али за живот има - казао нам је Милош Јефтић, произвођач из околине Чачка.


У ТРГОВИНАМА ДУПЛО СКУПЉЕ

ЦЕНЕ "белог" кромпира у трговинама крећу се од 35 до 60 динара за килограм, док је црвени нешто јефтинији и иде од 30 до 60 динара, у зависности од квалитета, од тога да ли је опран, као и са ког подручја долази.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације