НАЈВЕЋИМ српским компанијама у месној индустрији ни после четири месеца од забране није подигнута рампа ка тржишту Русије! Када су крајем маја и почетком јуна, руске ветеринарске службе увеле црвено светло за месо и месне производе фирмама "Матијевић", "Карнекс", "Златиборац" и "Биг Бул Фудс", због неусклађених прописа и папирологије, очекивало се да ће проблем бити убрзо решен. Овако, од решавања проблема, почели су само да се бележе губици домаћих произвођача! Руску забрану додатно је "ужарила" и недавна појава опасне заразне болести - афричке куге свиња.

Како сазнајемо у Министарству пољопривреде, до проблема је дошло због недостатка следљивости производа и јасних процедура. Руско тржиште је озбиљно, не трпи пропусте и има строге захтеве, а ови недостаци су им били довољни да изазову неку сумњу.

Званична забрана извоза за ове компаније почела је 4. јуна, а компаније су тада изјавиле да је одлука руске Федералне службе за ветеринарски и санитарни надзор то урадила због неусаглашености са процедурама руских нормативно-техничких услова, које могу да се разреше у кратком року. До данас, ништа није решено.

Прочитајте још - Радомир Радовановић: Месо у нашој земљи је безбедно

- Наша компанија је средином јуна доставила извештај о урађеним корекцијама свих ствари које је у нашим производним објектима у Мачкату Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије назначила као неусаглашене са нормативима Евроазијске економске уније - кажу у компанији "Златиборац". - Све што је било до нас је решено, а о томе смо предали и доказе Управи за ветерину. Засада немамо информације о евентуалном поновном доласку или преиспитивању одлуке, али ни када би забрана могла бити укинута.

Према речима надлежних у компанији "Златиборац", када се затвори тржиште какво је руско, јасно је да можете очекивати сразмерне губитке. Оно што је у великој мери омогућило амортизовање овог "удара" је чињеница да су све испоруке које су кренуле у Руску Федерацију пре ступања на снагу забране, дошле до купаца у Русији.

- Уколико ускоро не дође до отварања извоза, сви ћемо бележити значајне губитке, како произвођачи, тако и наша земља - говоре у "Златиборцу". - Додатне проблеме, свакако, представаља и појава афричке куге свиња у Србији, са којом су се суочили сви произвођачи и извозници, недуго после суспензије извоза на тржиште Руске Федерације.

Крајем априла, Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор, радила је контролу у шест српских компанија за поризводњу меса и месних прерађевина. После детаљне контроле објавила је да су утврђене "озбиљне неправилности" у четири компаније, после чега им је привремено обустављен извоз.


УСАГЛАШЕНИ СА ЕВРОАЗИЈСКОМ УНИЈОМ

У НАЈКРАЋЕМ року кориговали смо све замерке које су биле назначене у извештају Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије, рекли су нам у компанији "Карнекс". Постојала је неусаглашеност са нормативима Евроазијске економске уније.

- До овог тренутка немамо никаквих информација о спровођењу поступка и о евентуалном преиспитивању одлуке од Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор - објашњавају у "Карнексу" . Не знамо ни када би забрана могла бити укинута. Што се тиче извоза у земље ЕУ, ту се ситуација није променила, јер "Карнекс" извози конзерве и готова јела.