Робна размена Србије и Белорусије увећана за 130 одсто

Танјуг

среда, 25. 09. 2019. у 17:26

Робна размена Србије и Белорусије увећана за 130 одсто

Министар Кнежевић са гостима из Белорусије / Фото Министарство привреде

Министар привреде Горан Кнежевић и белоруски министар трговине Владимир Котлович изјавили су да је робна размена порасла ове године, али да економска сарадња још не прати одличне политичке односе

Робна размена између Србије и Белорусије у првој половини ове године увећана је за скоро 130 одсто у односу на исти период лане, а на годишњем нивоу износи око 150 милиона долара.

То су у Београду изјавили, након састанка с министром привреде Гораном Кнежевићем, државни секретар у министарству привреде Драган Стевановић и министар трговине Белорусије Владимир Котлович, који су оценили да је упркос томе што две земље немају политичке, административне и друге баријере, економска сарадња и даље недовољно неразвијена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Просечна јулска нето плата - 55.042 динара

Државни секретар Стевановић рекао је новинарима да економска сарадња не прати у довољној мери снажне и искрене политичке односе, као и да је данашњи састанак с делегацијом Белорусије имао за циљ да дефинише мере које ће помоћи развоју привредне сарадње две државе.

"Пре неколико месеци председник Александар Вучић је био гост председника Александра Лукашенка, а то је дало нови импулс нашим односима и сарадњи. Данашњи састанак осим што има за циљ да припреми наш мешовити комитет, свакако је и у функцији припреме посете председника Лукашенка Србији", рекао је Стевановић.

Према његовим речима, посета белоруског председника може се очекивати након избора у Белорусији, који су заказани за новембар.

"На састанку с министром Кнежевићем констатовали смо да морамо много да порадимо како бисмо имали шта да представимо председницима, када Лукашенко буде гост нашем председнику", рекао је Стевановић.

Подсетио је да су у међувремену усаглашени сви елементи Споразума Србије са Евроазијском унијом који ће бити потписан у новембру, што ће, наводи Стевановић, српским привредницима омогућити да једноставније и већу количну робе пласирају на евроазијско тржиште, али и белоруским и другим привредницима из Евроазијске уније да пласирају своју робу у Срибији.

"Мислим да ће то добро да делује на бројке у спољно-трговинској размени које имају тренд раста, али које могу да буду веће. Наша размена је на годишњем нивоу око 150 милиона долара, чињеница је да је суфицит на страни Белорусије. Верујем да ће споразуми који се припремају да буду потписани за будући комитет и да ће посета председника бити у функцији развоја наше економске сарадње", указао је Стевановић.

Министар трговине Котлович каже да између Србије и Белорусије постоје дуги, пријатељски и партнерски односи, као и да активно функционише заједничка мештовита комисија за трговинско-економску сарадњу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сосијете Женерал Србија мења име у ОТП банка Србија

Подсетио је да се делегације повремено састају како би провериле остварене резултате и дефинисали задатке за будући период.

"Што се тиче робне размене, она је повећана у првом полугодишту ове године за 127,9 одсто, и ми смо задовољни тиме, то је и задатак који је постављен испред министарстава привреде Србије и Белорусије", рекао је Котлович.

Додао је да ће акценат сарадње између две земље осим на крупним предузећима, бити и на малим и средњим предузећима који се интензивно развија у Србији и Белорусији.

„Наши односи су традиционално пријатељски и добри, али са перспективом даљег развоја, пре свега када је реч о привредној сарадњи. Зато ћемо анализирати шта смо до сада у оквиру Комисије урадили, као и шта су нам наредни кораци. Заједнички циљ је да имамо шта да представимо председницима наших земаља, када се сретну“, рекао је министар Кнежевић.