ПРОИЗВОДНИ погон фабрике "Јумко" из Врања почеће да ради у Дрвару у наредна три месеца и запошљаваће 100 радника. Ово је обећање председника Србије Александра Вучића приликом недавне посете овом граду.

Душица Рунић, начелница Општине Дрвар, каже да је руководство ове фабрике боравило у посети Дрвару која је резултат састанка одржаног 13. септембра са начелницима Гламоча, Босанског Грахова, Босанског Петровца и Дрвара и захтева који је Општина Дрвар претходно упућивала Привредној комори Србије.

Она је додала да се у захтеву тражило запошљавање жена и младих, јер у Дрвару преовладава дрвна индустрија где раде физички способни мушкарци.

- Производни погон "Јумка" почеће да ради у Дрвару у наредна три месеца. За раднике ће бити организована обука која ће трајати од три до шест месеци. Ово за Дрвар представља препород и даје наду повратницима да обезбеде егзистенцију - нагласила је Рунићева и додала да ће 90 одсто запослених у овој фабрици бити жене.

Према њеним речима, покретање производног погона "Јумка" дугорочно представља јачање буџета Општине повећањем пореских прихода.

- Надамо се да је ово само почетак јер настављамо да радимо на изградњи капацитета за привлачење и других инвеститора јачањем малих и средњих предузећа - каже Рунићева.Она додаје да је индустријска зона општине Дрвар у послератном периоду уништена лошом приватизацијом и да је Дрвар, као некадашња индустријска средина, постао општина која нема пословну зону.

Рунићева подсећа да ова општина годинама није имала средстава да улаже у пословну инфраструктуру.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Србија располаже натпросечним ресурсима обновљивих извора енергије


- Један од кандидованих пројеката из помоћи од милион евра коју смо добили од Србије јесте прва фаза уређења пословне зоне "Млин", где планирамо да буде асфалтиран приступни пут и ограђена пословна зона - рекла је Рунићева.

Она је захвалила Србији и Републици Српској за помоћ коју пружају Дрвару, те додала да без њихове подршке нема опстанка Срба у Федерацији БиХ.

БИЋЕ ЈОШ УЛАГАЊА

ПРИЛИКОМ недавне посете Дрвару председника Србије Александра Вучића и Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ, поручено је да ова општина у Федерацији БиХ, са већинским српским становништвом, неће бити заборављена и да ће се у наредном периоду улагања и отварања радних места појачати како би се поправио положај Срба повратника у ову општину.