СВАКО веће село у Србији треба да има модерну задругу западноевропског типа, како би се успорило исељавање младих и село постало примамљиво за живот, изјавио је јуче министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић, приликом посете задрузи "Паприка" у селу Мартонош, код Кањиже, која је лане од државе добила 15 милиона динара и уложила у машине.


Он је током разговора са руководстом Кањиже, где се 70 одсто становништва бави пољопривредом, нагласио да ће држава наставити са улагањима у развој задругарства, а да ће закључно са овом годином бити бесповратно подељено 1,7 милијарди динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Учествоваћемо у циклусу од 12 милијарди евра

- Не можемо да зауставимо исељавање, али можемо да успоримо одлазак младих, тако што ћемо им обезбедити егзистенцију и мотивисати их да остану на својим имањима - рекао је Кркобабић.


- Идеја је да се слободна државна земља уступи младима до 50 хектара по домаћинству, без надокнаде, да је користе и да је оставе наследницима, под условом да они наставе да је обрађују.

Према његовим речима, план је да се оснује гаранцијски фонд из кога би се надокнађивала разлика између гарантоване и тржишне цене пољопривредних производа и надокнађивала штета у случају природних непогода.