Мали акционари Краша неће Шарановића

Ј. КЕРБЛЕР

19. 09. 2019. у 20:50

Драма око уласка српског бизнисмена у мањинско власништво хрватског гиганта. Заступница загребачке фабрике морала да демантује контакте са Небојшом

Мали акционари Краша неће Шарановића

Последња адреса његове фирме на Дедињу Фото Н. Фифић

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

САДА више ни у Хрватској нема дилеме да иза "мистериозног купца" акција загребачке фабрике "Јосип Краш" стоји Небојша Шарановић и "Капа стар лимитид" која је у његовом стоодстотном власништву. Већ почетком седмице, преко рачуна РБА банке, Шарановић је стекао пет одсто акција "Краша", а добро упућени извори тврде да је сада већ прешао и десет одсто.

То значи да у овом тренутку Шарановић поседује више од 140.000 акција загребачке компаније и да постаје озбиљан "играч" против Месне индустрије "Браћа Пивац" и малих акционара "Краша".

- "Тренутачно нико у "Крашу" не размишља да Шарановићу прода акције и мали акционари желе да их и у будућности задрже", - речено је "Новостима" у тој загребачкој фабрици, али уз напомену да нико са сигурношћу не може да тврди шта ће се догађати. Из Месне индустрије "Браћа Пивац" се не оглашавају, али је Шарановић наводно и једнима и другима нудио да откупи њихове акције.

У Хрватској се и даље поставља питање који су економски разлози да српски пословни човек, али и фонд који је у његовом власништву, улази у посао са "Крашом" ако неће имати већински део. Шта се догађа у позадини ипак нико не зна, па је и Марица Видаковић, заступница "Краша", реаговала веома нервозно демантујући да је у било каквом контакту са Шарановићем.

Шарановић (лево) док је радио у "Делти"

- Састали смо се први и последњи пут пре четири године и након тога није било контаката. Ни тада ништа нису нудили и то је био класичан пословни разговор - каже Видаковићева, а деманти да је било контаката са Шарановићем долази и из компаније "Пивац".


Пословни аналитичари у Хрватској процењују да је разлог занимања Небојше Шарановића за "Краш" како би му био лакши приступ тржишту Европске уније. Исто тако, пословни интерес српског предузетника виде у чињеници да су производи "Краша" популарни на српском тржишту и да улазак у компанију може да му омогући већи извоз "Крашових" производа на српско тржиште, али и на тржиште земаља југоистока.


Настави ли се овако интензивна куповина акција "Краша", многи процењују да би Шарановић могао да угрози браћу Пивац и да ће онда поново да се "мешају карте" важне за будуће власничке односе у хрватској компанији. Браћа Пивац тренутно имају 30 одсто акција, а са малим акционарима 51 одсто, а процене указују да акције "Краша" убудуће могу само да расту. Компанија је решила проблеме који су се јавили након краха "Агрокора" и многи предвиђају даљи раст и ширење "Краша" на инострана тржишта.

Зграда у Ларнаки где је офис "Капа стар лимитид"

ПРЕУЗИМАЊЕ НЕЋЕ БИТИ ЈЕФТИНО

ПРЕУЗИМАЊЕ "Краша" готово извесно се не може остварити без једног од два највећа акционара - ИМ "Пивац" са 30 одсто акција и запослених са 18 одсто акција - каже за "Новости" Ненад Гујаничић, главни брокер друштва "Моментум секјуритис". Велики раст цене акција од око 140 одсто само у септембру најмање наруку иде браћи Пивац која су вероватно очекивала да ће релативно мирно и уз невелику премију преузети компанију. Вредност "Краша" је повећана са 80 на око 180 милиона евра у неколико недеља и свакако преузимање неће бити јефтино. Посматрано са аспекта "Јафе", преузимање није реално уколико се не постигне договор са једном од ове две групације, али је отежана позиција конкуренту. Вероватно је овај домаћи кондитор то знао да је немогуће већу експанзију направити органски, већ само преузимањем што је, на крају крајева, и доказао куповином "Банинија" из стечаја.


ПРВИ У РЕГИОНУ

КОМПАНИЈА "Краш" је водећи кондиторски произвођач у југоисточној Европи. Добит "Краш групе" у 2018. је 390,7 милиона куна (53,8 милиона евра). Претходне године остварена је продаја 34.966 тона производа. Удео извоза у укупној продаји био је 48,6 одсто, при чему је директан извоз остварен у више од 30 земаља света. "Краш" почиње рад у Загребу на темељима фабрике за производњу чоколада "Унион" која је основана 1911. године. Осим загребачког погона, компанија поседује још две фабрике, у Осијеку и Приједору (БиХ).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

On će meni... tetku iz Novog Sada

20.09.2019. 07:05

Neće zato što je iz Srbije..da je iz neke evropske zemlje bila bi druga priča... bože kako smo mi naivni...reciprocitet je zakon za takve drzave...

ZR

20.09.2019. 07:40

I onda, kako to biva u trećerazrednim zemljama, uključiće se država i opstruisati pare iz Srbije na sve načine

007

20.09.2019. 07:54

Kamo srece da su i Srpskim fabrikama tako placali tajkuni realne vrednosti kada su ih kupovali.

Шатор

20.09.2019. 11:01

Ма то није проблем, покатоличи се, ископа родитеље са православног српског гробља и пребаци у католичко, стави ушато У на чело и умјесто пријатно жели добар тек, и неће имати проблема. Таквих је само 2/3 данашњих "хрвата".