ЗА тачно три месеца биће отворена још једна деоница на ауто-путу "Милош Велики". Директор кинеске компаније ЦРБЦ за Србију, Џанг Сјаојуен, јуче је реферисао министарки Зорани Михајловић да посао на градилишту тече по плану и обећао да ће сви радови од Сурчина до Обреновца бити завршени до 19. децембра.

Сурчинска петља, на обилазници око Београда, на којој се министарка Михајловић јуче састала са извођачем радова биће чвориште преко којег ће Коридор 10 и ауто-пут Београд-Загреб бити повезани са "Милошем Великим". На њу ће се касније надовезати и брза саобраћајница ка Новом Београду, до Војвођанске улице и Булевара Јурија Гагарина, чија изградња би требало да почне крајем следеће године.

Завршетак трасе између Сурчина и Обреновца требало би Београђанима знатно да скрати пут до нове саобраћајнице која води ка Чачку. Правац према Баричу је тренутно преоптерећен, па се до Коридора 11 путује и дуже од 30 минута. Министарка је изјавила да ће завршетком ове деонице "Милош Велики" бити на пет минута од Београда.


Прочитајте још - Четири траке до "Милоша Великог"Фото: А. Станковић

- Србија ће са отварањем деонице Сурчин-Обреновац од 17,6 километара имати ауто-пут у дужини од 120 километара до Прељине - рекла је Михајловићева. - Нисам од оних који хвале извођаче, али изузетно сам задовољна како кинеске компаније раде на овом пројекту. Изградња овог ауто-пута треба да буде пример свим другим кинеским компанијама које раде у нашој земљи.Фото: А. Станковић


Радови на овој деоници су почели 5. маја 2017. године, а уговором је предвиђено да буду готови до 5. јануара 2020, односно за 32 месеца. Вредност радова на деоници Сурчин-Обреновац је 233,67 милиона долара. Инвеститор су "Путеви Србије", а пројекат се финансира из зајма кинеске Ексим банке. До сада је завршено 87 одсто посла.

Фото: Танјуг